KULTer.hu - „Maradj céltudatosan naiv!”
117422
post-template-default,single,single-post,postid-117422,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Maradj céltudatosan naiv!”

Villáminterjú Marcel Veenendaallal, a DI-RECT zenekar frontemberével

Húsz évvel ezelőtt, 1999-ben alakult meg a holland DI-RECT zenekar, és ezt a jubileumi évet egy új EP-vel zárták, ráadásul idén ősszel elindultak az első komolyabb európai turnéjukra, amelynek egyik állomásaként december 8-án a budapesti Dürer Kertbe is ellátogattak. Az énekes Marcel Veenendaal új dalokról, művészi lemezborítókról és jövőbeli tervekről mesélt nekünk.

KULTer.hu: November elsején adtátok ki a legújabb EP-teket Nothing To Lose címmel. Mesélnél kicsit az alkotási folyamatról?

Ez az EP igazából egy teaser arról, hogy mivel készülünk jövőre: egy új albummal. Kaleidoszkópszerűen változatos dalokkal és vibe-bal készülünk, amelyek igazán képviselnek minket, meghatározzák a bandát. Niels Zuiderhoek producerrel dolgozunk együtt, aki Berlinben él. Szóval minden második hónapban beugrunk hozzá egy hétre, és felveszünk két-három új dalt.

A dalszerzés egy olyan állandó folyamat az életünkben, ami sosem áll meg.

KULTer.hu: A címadó dal arról szól, hogy önmagunk legnagyobb ellenségei vagyunk. Mi a legjobb tanácsotok arra, hogy ne álljunk a saját utunkba? 

Maradj céltudatosan naiv, és élj úgy, mintha nem lenne holnap vagy tegnap!

KULTer.hu: Az EP és a single borítója Jamel Armand művész munkája. Miért őt kértétek fel erre a feladatra? 

Szeretünk platformot teremteni azoknak a népszerűsítésére, akiket szeretünk. Jamel egy közeli barátunk, aki elképesztően tehetséges. Emellett ő a rendezője a legutóbbi videóinknak: a Devil Don’t Care-nek, a Be Strong-nak és a Nothing to Lose-nak is. A múltban már volt vele és a csapatával (Starsquid) pár fantasztikus projektünk, de most úgy döntöttünk, hogy minden értelemben teljes szabadságot adunk neki abban a kreatív kontentben, amit rólunk, nekünk készít.

KULTer.hu: Milánóban indult az első komolyabb európai körutatok. Máshogy készültetek fel ezúttal a turnétokra? Változott a setlistetek ezekre a koncertekre? 

Az a nagyszerű abban, ha 20 év után egy nagyobb külföldi utazásra indulunk, hogy önmagunk legfrissebb verzióját adhatjuk,

tehát ez mindent megváltoztat. Éppen ezért nagyon izgatottak voltunk a turné miatt. Persze eljátsszuk az új EP összes dalát, hiszen ez az első igazi európai bemutatkozásunk. De mindenki készülhet az energia hullámszerű áradására a színpadról. A koncertezés az egyik legfantasztikusabb dolog számunkra. Amikor felvesszük a dalokat, az olyan, mintha megörökítenénk a pillanatot, de ha fellépünk, a zenénk fejlődik, növekszik és szó szerint életre kel. 

KULTer.hu: Ha egy dolgot választhatnátok, mi volt a legemlékezetesebb pillanatotok a bandában eltöltött évek alatt? 

Nem tudnánk választani, mindig is hosszútávra terveztünk, nem csak kitérőnek szántuk ezt. Játszottunk már ezrek előtt, de ezen a turnén előfordul, hogy maximum 200 embernek zenélünk.

Ez az egész az utazásról szól, nem a végállomásról.

Ráadásul hihetetlenül jó érzés volt megtapasztalni ezt a sokévnyi fejlődést együttesként. 

KULTer.hu: Mik a terveitek jövőre? 

2020-ban megünnepeljük a 20. évfordulónkat két show-val a Rotterdam Ahoy-ban október 9-én és 10-én. Ezek lesznek az eddigi legnagyobb koncertjeink.

A fotók DI-RECT hivatalos Facebook-oldaláról származnak.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

  • LP
    • 2020. Júl. 08. - 2020. Júl. 09.
    • Budapest

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum