KULTer.hu - Négy díj a Szabó Magda-adaptációnak
116996
post-template-default,single,single-post,postid-116996,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Négy díj a Szabó Magda-adaptációnak

Négy díjjal ismerték el a Szabó Magda Pilátus című regényéből készült filmet a Milánói Nemzetközi Filmfesztiválon. A legjobb rendező, a legjobb női főszereplő, a legjobb operatőr és a legjobb vágó díját is az adaptáció stábja nyerte el.

Hámori Ildikót választotta meg a legjobb női főszereplőnek a milánói zsűri. A legjobb rendező díját Dombrovszky Linda, a legjobb operatőrét Hartung Dávid, a legjobb vágóét pedig Mezei Áronnak ítélték. Olaszország egyik rangos filmes eseményének díjátadóját idén várhatóan januárban rendezik meg.

A legjobb filmnek járó díjat a kategóriagyőztesek közül a közönség választja, úgyhogy ennek a lehetősége még nyitott.

Dombrovszky Linda idén fejezte be  munkálatokat Szabó Magda 1963-as regényének tévéfilmes feldolgozásán.

A könyv története szerint „a megözvegyült Annát lánya, Iza magához költözteti vidékről a fővárosba. Az elvált orvosnő inkább anyagiakban igyekszik mindent megadni az idős asszonynak, és nem veszi észre, hogy Annának leginkább a lánya társaságára lenne szüksége, és arra, hogy újra hasznosnak érezze magát.” – írja róla a Port.hu. Az Annát játszó Hámori Ildikó korábban eljátszotta Rickl Mária ikonikus alakját is, és Szabó Magdával barátság szövődött köztük.

„Elsősorban a szülő-gyermek kapcsolat összetettségét és a generációs szakadék nehézségét akartuk megmutatni az adaptálás során.”

– mondta a filmről Dombrovszky. „Ez egy univerzális téma, mindenkihez szól, nem köti meg sem idő, sem tér.” A rendező a cselekményt a hatvanas évekből kortárs közegbe helyezte, azonban úgy, hogy a kész filmről ne lehessen pontosan beazonosítani, mikor játszódik. Mint mondta, más filmjeire is jellemző ez a hozzáállás.

A Pilátust összesen hat díjra jelölték: a legjobb forgatókönyv (Somogyi György és Szélesi Sándor) díjáért is versenyben volt, illetve Györgyi Anna és Hámori Ildikó külön-külön bekerült a legjobb női főszereplők jelöltjei közé.

Forrás: FilmhuPort.hu

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum