KULTer.hu - Százezren a független kultúráért?
117201
post-template-default,single,single-post,postid-117201,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Százezren a független kultúráért?

Elérte az 50.000 aláírást a Független Előadó-művészeti Szövetségnek a szabad kulturális élet szétverése ellen tiltakozó petíciója, azonban itt nem állnak meg, és a 100.000 aláírást tűzték ki következő célul. Mindeközben az Országgyűlés megszavazta a kulturális törvénycsomagot, mely létrehozza a Nemzeti Kulturális Tanácsot, és kijelöli a kultúrstratégiai intézményeket.

Először december elején jelentek meg hírek az NKA feltételezett megszüntetéséről. A december 5-én kiszivárgott és a médiában megjelent tervezet ehhez képest csak a jelentőségét szüntette volna meg. Ez a törvényjavaslat megvonta volna a független színházak fenntartási célú támogatásait, és önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezésébe kormányzati vétójogot vezetett volna be. A Független Előadó-művészeti Szövetség ezután, december 6-án indított petíciót. Közleményük így kezdődik:

„A Független Előadó-művészeti Szövetség a mai napon kampányt indított az új kulturális salátatörvény tervezet ellen, és ehhez várják minden színház és kultúráért aggódó állampolgár csatlakozását.”

Ennek első lépése szándékuk szerint egy az országgyűlési képviselőknek címzett online petíció aláírása az aHang felületén. A kampányhoz felhívásuk szerint csatlakozni lehet továbbá az akcióhoz készült közösségi médiumbeli profilkép keret (badge) megváltoztatásával.

A petíció szövege:

„Tisztelt Országgyűlési Képviselők! A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül! Egy friss törvénytervezet szerint:

  • Beszántanák a Nemzeti Kulturális Alapot
  • Mostantól a miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója (vagy ha a színházak ebből nem kérnek, akkor nem kapnak pénzt)
  • Megszüntetnék a független színházak működési támogatását – ezzel a biztos megszűnésre ítélve őket.

Az oktatás és a tudományos élet után a kormány a szabad kultúrára tör. A központosítás hulláma most elérte a színházat és a kultúra minden egyéb területét. A forrásokhoz való hozzáférést végleg politikai elköteleződéshez kötnék. Mondjon nemet a szabad kulturális élet szétverésére! A kultúra nem a politikusoké, hanem a miénk, embereké! Nem adjuk, mert a kultúra közös, nemzeti alap! Egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe. Tiltakozunk a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése ellen. Tiltakozunk a független színházak és táncegyüttesek működési támogatásának megszüntetése ellen. Tiltakozunk az ellen, hogy a miniszter döntse el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója.Követeljük, hogy – amennyiben az benyújtásra kerül – az országgyűlési képviselők mondjanak nemet a törvényjavaslatra, amely nélkülöz mindenfajta társadalmi és szakmai konszenzust. Mondjanak nemet a kulturális élet kivégzésére!”

December 9-én módosítást nyújtottak be a törvényjavaslatra, mely a Nemzeti Kulturális Alapot már nem említi.

Mint az országgyűlési felszólalásokból kiderült, az NKA nem szűnik meg, forrásai sem módosulnak. A Magyar Művészeti Akadémia továbbra is része a döntéshozás folyamatának. Létrejön a törvény szerint azonban a Nemzeti Kulturális Tanács, melynek az MMA elnöke is tagja lesz. A tanács javaslatot tesz a Kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára, véleményezi és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket és meghatározza ügyrendjét és működési elveit. Kijelölik továbbá a stratégiailag fontos kulturális intézményeket.

December 9-én hétfőn a Katona József Színházzal, az Örkény István Színházzal és a Radnóti Miklós Színházzal közösen, Karácsony Gergely főpolgármester támogatásával tartott tüntetést a Független Előadó-művészeti Szövetség a szabad színházért és a független kultúráért, melyen tizenháromezren vettek részt.

„Nem gondoljuk, hogy itt vége a harcnak.” – írták közleményükben a tüntetés után.

„Biztos, hogy továbbra is szükségünk lesz erre az összefogásra a kőszínházi és a független szcéna, a színházi szakma és a közönség között. Mert talán mindenkinél nagyobb köszönet illeti közönségünket, mindazokat, akik nemcsak a nézőtéren, hanem a tegnapi tüntetésen is támogatták közös ügyünket. Azokat, akik megértették, hogy a tervezett törvény miatt színházi kultúránk súlyos veszélybe kerülhet és annak elfogadásával színházaink – melyeket szeretnek és támogatnak – soha többé nem lesznek olyanok, mint eddig voltak.” Majd így összegzik alapelvüket:

„Mert a kultúra alap. A kultúra alap. A kultúra nemzeti alap.”

Szerda délelőtt az Országgyűlés megszavazta a törvénycsomagot, mely végül nem vonta meg a független színházak működési támogatását. Közös fenntartásúnak minősülnek azonban azok az önkormányzati fenntartású színházak, melyek állami támogatást is elfogadnak. Az egyes színházak megállapodásainak megfelelően így beleszólhat majd a kormány a vezetők kinevezésébe.

Meghatározza továbbá az új kulturális törvény „a kultúrstratégiai intézmények körét, amelyeknek öt évre biztosítja a pénzügyi hátterét hosszú távú finanszírozási megállapodással.”

„Összesen tizenhét kultúrstratégiai intézmény van: a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ, a Művészetek Palotája, a Honvéd Együttes, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyarságkutató Intézet, a Hagyományok Háza, a Néprajzi Múzeum, a szentendrei Skanzen, az NMI Művelődési Intézet és a Nemzeti Filmintézet.”

Borítófotó: Független Előadó-művészeti Szövetség

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum