KULTer.hu - Szomszédolós lesz a Szépíró Fesztivál
117118
post-template-default,single,single-post,postid-117118,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szomszédolós lesz a Szépíró Fesztivál

A Szépírók Társasága minden évben kétnapos fesztivált rendez valamilyen téma köré. A beszélgetések, felolvasások, társművészeti események nemcsak a szakma, hanem a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tartanak. A tizenötödik, jubileumi fesztivált december 12–13-án tartja a szervezet.

Idén december 12-én a szomszédolós hívószóra reflektálnak a programok a PIM-ben, 13-án pedig az eklektikáé lesz a főszerep a Három Holló Kávéházban. Szóba kerül a kis nyelveken született művek fordítása és a kelet-közép-európai kulturális szomszédságok. A férfi és női mesehősök utóéletét vetítés is kíséri, mígnem a fesztivált végül péntek 13-i felolvasás zárja.

A XV. Szépíró Fesztivál programja

December 12. (csütörtök) Szomszédolós
Petőfi Irodalmi Múzeum

16.00 Szépíró-körök
Bemutatkozik a Nagyváradi Szépíró-kör – A Várad folyóirat lapbemutató műsora. Felolvas: Kemenes Henriette, Kulcsár Edmond, Ozsváth Zsuzsa, Szűcs László. Moderátor: Boka László.

17.00 Kisnyelvek a nagyvilágban?
Műfordítók kerekasztal-beszélgetése a szerb, a szlovák és a magyar nyelvterületről. A beszélgetés résztvevői: Berta Ádám, Mészáros Tünde, Nádori Lídia (Magyarország), Lenka Nagyová (Szlovákia), Pataki Angéla (Szerbia). Vitaindító előadás: Márton László író, műfordító. Moderátor: Rácz Péter.

19.00 Neighbors/Szomszédság
Facing the present: Egymás mellett élés vs. szomszédság a kelet-közép-európai kulturális, irodalmi életben. A vitaest résztvevői: Igor Coko (Szerbia), Iskra Geshoska (Macedónia), Szűcs László (Románia), Száz Pál (Szlovákia), Babiczky Tibor, Simon Márton (Magyarország). Moderátor: Gács Anna. Angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással.

December 13. (péntek) Eklektikus
Három Holló Kávéház

17.00 Boldogan éltek?
Női és férfi mesehőssorsok továbbgondolva – felolvasás, beszélgetés, vetítés. Felolvasnak: Darvasi László, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István. Moderátor: Szederkényi Olga. Közreműködik: DJ Funkfatha.

19.00 Egyéni javaslat
Humoreszkek dobszólóval. Spiró György önálló humoreszk-estje. Közreműködik: Németh Csaba (ütőhangszerek). Moderátor: Józsa Márta.

20.30 Péntek 13!
Évzáró tematikus felolvasás. Felolvasnak: Bajtai András, Csutak Gabi, Hartay Csaba, Kiss Noémi és Garaczi László. Közreműködik Ujj Zsuzsi énekkel és Darvas Kristóf zongorán.

A fesztivál nemzetközi napja a NEIGHBORS projekt keretein belül, az Allianz Kulturstiftung támogatásával valósul meg. Szakmai partnerek: KROKODIL (Szerbia), GOTEN (Macedónia).

Borítókép: Krokodil.rs

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jan. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum