KULTer.hu - 2019 magyar KULTlemezei (TOP 10)
117764
post-template-default,single,single-post,postid-117764,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

2019 magyar KULTlemezei (TOP 10)

Az év hazai albumai, amiket még sokáig hallgatni fogunk

Az évtized utolsó éveire egyértelműen kirajzolódott egy tendencia: a kevesebb néha több – vallják a zenészek. Így hát egyre kevesebb klasszikus nagylemezt (LP-t) találunk, míg a 15-20 perces középlemezek (EP-k) szép lassan átveszik előbbiek helyét. Ennek ellenére előadóink tavaly is összehoztak nekünk pár kiváló korongot, s listánk első helyezettje az utóbbi idők egyik legjobban kidolgozott munkája. Íme a 2019-es magyar KULTlemezek TOP 10-es listája.

10. Dé:Nash Tarsolylemez

A magyar trapszíntér egyik legüdítőbb színfoltja Dé:Nash, aki ma már nem is olyan leplezett szarkazmussal (iróniával?) rappel a magyarságról, a családról, a kortárs közéletről és politikáról. A 2018 végén nagyot hasító Turul a lemez központi darabja, de feltűnik előadóként rajta rapperünk hű társa, Krúbi is. Azóta megjelent új számai még inkább kormánykritikusak. A magára „kormánypárti alakként” tekintő Dé:Nash úgy őszinte, hogy sosem szabad szó szerint értelmezni, amiről rappel.

9. Törzs – Tükör

Régen jött ki olyan magyar instrumentális pszichedelikus transz rock, mint a Törzs mostani nagylemeze. Sokat váratott magára, rögös utat járt be ez az irányváltás. A Godspeed The Black Emperor vagy a Mogwai nagy hatással lehetett a Törzsre, ez kiválóan visszahallatszik a lemezen. Hat hosszabb tétel, mind saját karakterrel. Ráadásul még a hangzás is jellegzetes, ami sajnos manapság egyre ritkább a zenei felvételeknél.

8. Shakin’ – Be Gentle!

Az egyetlen magyar trombitás garázspunk zenekar rajongói segítségével és alázatos munkával egy nagyon összeszedett, eddigi koncertrepertoárjukat hűen visszaadó lemezt készített. A White Stripes és a Black Keys ötvözete kiegészülve a Velvet Ungergroundot idéző halkabb balladákkal, amelyek azért nem kevésszer robbannak is. A lemezen Balogh Dani blues-os, hard rockos gitárjátéka a meghatározó, na meg persze Villangó Verus énekdallamai és punkos kitörései. Ilyen egy minden szempontból kielégítő nagylemez. 

7. Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint – Shapeshifter

A világhírű jazzénekes-gitáros párosa tavalyi lemezén kvartetté egészült ki. A két új tag (Nicolas Thys bőgős és Antoine Pierre dobos) egy összeszokott ritmusszekcióval dobta fel a már egymást zeneileg szintén jól ismerő duót. Bár a nyitószám még a régebbi akusztikus vonalat idézi fel, folyamatosan épülnek be az új elemek: egészen a trip hopig jutunk el a Shapeshifteren. Harcsa Veronika beutazta zenéjével a fél világot, a témákban is visszatükröződik ez a kalandozó nagyvilágiság. A lemezről és az új formációról többet is megtudhattok a nyáron készült interjúnkból!

6. Carson Coma – Corduroy Club

A Carson Coma üstökösként robbant be a magyar indie rock szcénába. Fekete Giorgio és társai tinédzser létükre már igen képzett zenészeknek számítanak. Pofátlanul fiatalon kezdték el, eredetileg inkább pszichedelikus kísérletezésekkel. A Corduroy Clubon bemutatott új, a 60-as évek beat rockját idéző vonal áll nekik a legjobban. Vannak anyanyelvű és angol dalok is, és talán magyarul még nagyobbat üt a Fenyő-Szörényi korszak retrója. Mikor már az Ivan and The Parazol épp kifulladni látszik, itt van újra a 60-as, 70-es évek nosztalgiazenekara, alig 20 éves tagokkal. 

5. 30Y – ki az akit még megölelnél

A pécsi zenekar igazi nagyöregnek számít a listán. Az előző, kissé csalódást keltő lemezük után tavaly egy üdítő, merőben más hangszerelésű alkotás érkezett a 30Y-tól. A szövegvilág itt az igazi „sztár”, de Beck Zoliék nem felejtettek el emlékezetes refréneket írni. Jó látni, hogy van még olyan „magyar alter” zenekar, amely tud fejlődni.

4. The Qualitons Kexek

Nagyon pörög most az élet a zenekar körül. Már a nyáron megjelent KEXP rádiós fellépésüknél belengették a Zöld Sárga című Kex-népdal feldolgozásával, hogy nagyra tartják a legendás együttest. A Baksa-Soós János vezette, hányattatott sorsú zenekar dalaihoz olyan érzékkel nyúltak hozzá, ami az elődeik iránti színtiszta tiszteletet mutatja. A két sláger (Zöld Sárga, Elszállt egy hajó a szélben) után három hosszabb darabon át mutatnak be egy szeletet a Kex zenekar repertoárjából úgy, hogy szinte minden tag bizonyítja énektudását: minden átdolgozás más-más taghoz fűződik.

3. titokzatostelepesek – Never Odd Or Even (Pantali Lőrinccel)

A titokzatostelepesek talán a legérdekesebb fúzió a listán. A Carson Comához hasonlóan ők is a 2018-as Kikeltetőn kerültek a figyelem középpontjába improvizatív, fúziós jazz-rock zenéjükkel. Két basszusgitár, dob, billentyű, csak ennyi kell? Élőben igen, lemezen viszont számos vendéggel (lásd a lemez címét) dolgoztak egy minden szempontból fúziós lemezen. A zongora a fúvósok és még a rapbetétek is előtérbe kerültek, az egyik legpozitívabb csalódás 2019-ben a jazzszíntéren.

2. Skeemers – Can’t Do No Good

A Skeemers mostanában ötletes klipjeivel hívta fel magára a figyelmet. Már a Bully golfos videó is nagyot ütött, de a nemrég megjelent igazi csajhimnusszá váló Bathroom Song volt a lemez igazi előfutára. Laza indie rock felejthetetlen refrénekkel, amihez az énekes Ferenczi Szoni orgánuma rendkívül sokat hozzátesz. Üdítő egyszerűség a sokszor túlságosan komolykodó színtérből. 

1. Meteo – Hayline

A Meteo 2015-ös felbukkanása óta nagy ígéretnek számított, viszont négy évig kellett várni az első komolyabb kiadványukra. Rözge Maxim szerelemgyerekének tekinti a projektet, viszont már többször lemondott arról, hogy ez a lemez valaha is elkészül. Ekkor jött képbe a Middlemist Redből ismert Nóvé Soma, és kezébe vette a vergődő demókból álló csiszolatlan gyémántot. Profi körülményeket érdemeltek ezek a dalok – ezt Nóvé és Rözge is hamar felismerte. A gitárok a háttérbe szorultak, s a lemezt egy zeneszerkesztő szoftveren írta a szerző, digitális hangszerekkel, így egy modern hangzású, előremutató indie-dance-disco-synthwave mix született – az elmúlt évek egyik legjobbja.


+ 5 jó lemez, ami nem fért fel a listára

Blahalouisiana – Minden Rendben

Mayberian Sanskülötts – Neverending Story

Elefánt – EL

Eric Sumo – Mount Fuji

I Am Soyuz – Whipple

Paulusz Kristóf

szerző: Paulusz Kristóf
honlap e-mail
Paulusz Kristóf 1995-ben született Budapesten. Az ELTE-n végzett média és film szakon. Mindene a zene és a filmművészet. Lemezgyűjteménye régi és új darabjairól is szívesen ír, négy éves kora óta jár koncertekre.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum