KULTer.hu - A 20 éves ikOn tortakonferenciája
118545
post-template-default,single,single-post,postid-118545,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A 20 éves ikOn tortakonferenciája

Tortakonferencia szervezésével ünnepli 20. szülinapját a platform, amely a radikális átláthatóság eszközét segítségül hívva biztosítja, hogy a képzőművészeti események ne ütközzenek időben, valamint az érdeklődők minél több vernisszázsról, tárlatvezetésről, közönségtalálkozóról tudomást szerezhessenek. A szülinapon persze a torta sem maradhat el.

Az ikOn művészeti kezdeményezés 2000 januárban indult azzal a céllal, hogy a kortárs képzőművészeti élet az intézmények és a közönség számára jobban szervezhető és átlátható legyen.

20. születésnapja alkalmából Nincs semmi baj címmel rendez tortakonferenciát 2020. január 27-én 18 órától a Jurányi Ház színháztermében.

Az ikOn – A képzőművészeti élet eseményei online szolgáltatás az intézmények együttműködésére épít, közösségi alapon ad lehetőséget az események időpontjainak koordinálására, felületére feltölteni és ott áttekinteni is lehet az eseményeket.

A Nincs semmi baj tortakonferencia témaválasztása abból a felismerésből táplálkozik, hogy az elmúlt 20 év alatt a kulturális környezet jelentősen átalakult. Az intézmények és a független kezdeményezések egymáshoz való viszonya jelentősen megváltozott.

A független közegben megszülető kortárs produkciók nem az integrálódás felé haladnak, hanem önálló útirányok kijelölése zajlik.

Az eltérő jellegű és léptékű színterek közötti kapcsolat hiánya új működési modellek kidolgozásához vezetett. Művészek és kurátorok közösségi alapon szervezett tereket hoznak létre, találkozhatunk üzleti tevékenységből finanszírozott kortárs művészeti programokkal, együttműködésen és hálózatosodáson alapuló fesztiválokkal, társadalmi vállalkozásként létező művészeti projektekkel.

Nemcsak a korábbi nonprofit és forprofit megkülönböztetés veszítette el érvényét,

hanem a különböző érdekeltségek és szakterületek szigorú elválasztása is, megjelentek a kevert funkciók és profilok.

Az ikOn pozíciójához és közvetítő szerepéhez kapcsolódóan a szervezők szándéka, hogy párbeszédet és tapasztalatcserét generáljanak a független kortárs művészeti szcéna működési modelljeiről és fenntarthatóságáról.

A tortakonferencián számos közösségi műhely, artist-run space, szakmaközi kapcsolatokat építő projekt mutatja be működési sajátosságait:

 • art quarter budapest
 • Easttopics
 • FERi feminista projekt galéria
 • Független Képzőművészeti Tanszék
 • Hidegszoba Stúdió
 • a köz.kemp
 • Leopold Bloom Award Alapítvány
 • Let_It_Be Art Agency
 • PINCE
 • Skurc Group
 • Telep Galéria
 • XTRO REALM

A Helyzet Műhely és Barabási Albert László kutatását is bemutatják, amely a képzőművészeti mező feltérképezésére tesz kísérletet.

Az est folyamán Holy Olga képzőművész jósdájában az Arany Nyúl (Barna Nóra) pályaorientációs és karrier tanácsokat ad a látogatóknak.

A kerekasztal-beszélgetésen Don Tamás moderálásával modellértékű kezdeményezések kulcsszereplői, Bencsik Barnabás (ACAX-Agency for Contemporary Art Exchange), Csanádi Judit (ARTUS-Kapcsolótér), Erőss Nikolett (OFF Biennálé), Istvánkó Bea (ISBN Galéria és Könyvesbolt), Kókai Zsófia (Műtő) és Lődi Virág (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület) vázolják fel a lehetséges jövőképeket.

A részletes program az ikON honlapján olvasható.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum