KULTer.hu - Három rendezés egy felvonásban
117540
post-template-default,single,single-post,postid-117540,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Három rendezés egy felvonásban

Különleges színházi projektre készül Eke Angéla – február 2-án mutatja be ugyanis az Én, Iphigénia című monodrámát, melyet Závada Péter írt a színésznő élettörténete alapján. A darab másik különlegessége, hogy egy előadás alatt több rendezésben is látható a színpadon.

Praktikus-e tógában fára mászni? Tud-e lyuk formát ölteni egy érzés? Föllázadhatnak-e a bántalmazás ellen Molnár Ferenc Liliomjának karakterei?

Eke Angéla színésznővel Závada Péter író készített interjút, amiből személyre szabott drámaszöveg született, egy kortárs dokumítosz.

Az ebből készülő előadás egyszerre valóság és fikció. A produkciót egymástól függetlenül egy rendezőpáros és két rendező, három különböző szemszögből mutatja meg úgy, hogy a próbafolyamat alatt nem ismerhetik meg egymás koncepcióját. A kísérleti előadást Gryllus Dorka és Soós Attila, Spáh Dávid és az egyetemi hallgató Sándor Dániel Máté állítják színpadra.

„A magánéletben és a munkásságom során is meghatároz a múlt és a jelen kettőssége, a tradíciók őrzése és a formabontó modernitás keveredése.” – meséli a Junior Prima díjas színésznő. Úgy látja, Závada „modern mitológiai alakot” írt a beszélgetés alapján. „A történet a görög mitológiából ismert Iphigeneia történetével állítja párhuzamba a személyes és valós információkból merített fikciót.”

„Célirányosan olyan rendezőket választottam, akik más-más perspektívából, más-más eszközökkel közelítik meg a feladatot, egymástól függetlenül felkészülve.”

Gryllus Dorka színésznő először mutatkozik be rendezőként. Soós Attilával, a Trojka Színházi Társulás művészeti vezetőjével közösen dolgozik a darabon. Az Én, Iphigénia szövegét szintén látható Spáh Dávid értelmezésében, aki bár filmes alkotásokban már több ízben közreműködött, színházi platformon második alkalommal rendez. Sándor Dániel Máté a harmadik alkotó, aki színre viszi a dokumítoszt, még rendezőhallgató az SZFE-n.

A különböző rendezésnek összehangolása a háttérben Tihanyi Ildi látványtervező feladata:

nagy kihívást vállalt azzal, hogy minden rendező előtt titokban tartsa a másik terveit, de időben elkészüljön a díszlet. A Manna Produkció rendhagyó ősbemutatóját február 2-án láthatja először a közönség egy felvonásban, három értelmezésben, a Radnóti Színház nemrégiben megnyílt új játszóhelyén, a Kazinczy utcai Tesla Laborban. A dramaturgiáért Bódi Zsófia a felelős.

Borítófotó: MMA

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum