KULTer.hu - Hiánypótló egyesület a dokufilmeseknek
118434
post-template-default,single,single-post,postid-118434,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hiánypótló egyesület a dokufilmeseknek

Neves alapítótagoknak köszönhetően alakult meg a magyar dokufilmeseket összefogó szervezet, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE), mely hiánypótló feladatra vállalkozik.

A frissen megalakult MADOKE célja egy olyan dokumentumfilmes szakmai és érdekképviseleti fórum életre hívása, amely hatékonyan és egységesen képviseli a hazai dokumentumfilm-készítés minden szereplőjének érdekeit, párbeszédet kezdeményez az alkotók, a nézők és döntéshozók között.

A szakmai kapcsolatok és együttműködés megteremtése mellett céljuk népszerűsíteni a magyar dokufilmet a hazai és nemzetközi közönség körében.

A MADOKE elnöke Józsa László producer (Ultra, Gettó Balboa), elnökhelyettese Tuza-Ritter Bernadett rendező (Egy nő fogságban). A szervezet elnökségének tagjai Dér Asia rendező (Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja), Oláh Kata rendező, producer (A Bármicvó fiúk, Mignon), és Zurbó Dorottya rendező (Könnyű leckék, A monostor gyermekei).

Az egyesület olyan elismert alkotókat és egyben filmpedagógusokat tudhat soraiban, mint a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező Almási Tamás (Sejtjeink, Puskás Hungary), a játékfilmet és dokumentumfilmet egyaránt jegyző Ferenczi Gábor (Overdose) és Pálos György (Let the Dragon Out), a producer és Balázs Béla-díjas rendező Buglya Sándor. Az egyesület tagja továbbá a BIDF igazgatója, Sós Ágnes (Szerelempatak), valamint az On the Spot című dokumentumfilm-sorozattal közismertté vált Cseke Eszter és S. Takács András; nem beszélve a dokumentumfilm-készítést Almási Tamás és Kékesi Attila szárnyai alatt elsajátító fiatal rendező-generáció képviselőiről.

A tagok között valamennyi, dokumentumfilmmel foglalkozó szakma képviselői megtalálhatók: producerek, operatőrök, vágók, hangmérnökök, fesztiválszervezők és filmforgalmazók.

Részletek a MADOKE manifesztumából:

„A magyar dokumentumfilm jelentős, nagy múltra visszatekintő filmtörténeti  hagyományokkal rendelkezik hazánkban, és az utóbbi években sikerült bekapcsolódnia a nemzetközi véráramba is. Sok alkotó jelent meg friss és új hangvételű filmekkel, melyek az elmúlt pár évben több mint 60 országban, közel 500 filmfesztiválon vettek részt és több mint, 100 díjat hoztak el.”

„Ez a sikerhullám bátorított minket arra, hogy összefogjuk egy szervezetben a gyakran kis stábokban és nehéz körülmények között dolgozó alkotókat, ezzel is erősítve egymást és a magyar dokumentumfilmes kultúrát.

A dokumentumfilm-készítők többsége szenvedélyének tekinti a dokumentumfilm készítést,

de az elkészült filmek minősége és nemzetközi sikere nagyon sokban függ a gyártási körülményektől és a forgalmazási lehetőségektől.”

„Az egyesület a tagok aktív részvétele eredményeképpen idővel akár a jogszabályok vagy a jogalkalmazási gyakorlat megváltoztatására is képes lobbi- szervezetté válhat.”

„A MADOKE továbbá feladatának tekinti szakmai tevékenységek szervezését. Kutatómunkát kezdeményez a magyar dokumentumfilm fesztivál és bemutatási sikereinek valamint nézőszámainak dokumentálására és promótálására.

Feltérképezi Nyugat- és Kelet-Közép-Európa dokumentumfilm-támogatási és -gyártási modelljeit, inspirálva ezzel a hazai dokumentumfilmes közeget és a nemzetközi koprodukciókat.

Hosszú távú célja szakmai fórumok, előadások és kerekasztal-beszélgetések rendszeres szervezése az alkotók és a műfaj iránt érdeklődők számára, ezzel is emelve a műfaj magyarországi  színvonalát és nemzetközi megítélését. Az egyesület kiemelt célja a magyar dokumentumfilm műfajának népszerűsítése a hazai és nemzetközi közönség körében.”

A MADOKE  január 31-én mutatkozik be először a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai programjának keretében.

Borítókép: Szerelempatak

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum