KULTer.hu - Ma feltárul T. S. Eliot titkos levelezése
117920
post-template-default,single,single-post,postid-117920,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ma feltárul T. S. Eliot titkos levelezése

Több mint 60 év után először január 2-án olvashatják el a kutatók a Princeton Egyetem könyvtárában azt a mintegy ezer levelet, amelyet a Nobel-díjas költő-drámaíró T. S. Eliot írt múzsájához, Emily Hale-hez. 

A levelek rávilágíthatnak a költő Hale-hez fűződő kapcsolatára, valamint T. S. Eliot életével és munkásságával kapcsolatban is megválaszolhatnak néhány kérdést. Anthony Cuda, a költő kutatója, és a T. S. Eliot Nemzetközi Nyári Egyetem igazgatója szerint

a levelezés közkinccsé válása az évtized irodalmi eseménye lehet.

T. S. Eliot 1888-ban született a missouri St. Louisban, 26 éves volt, amikor első versei megjelentek. Legismertebb költői művei A puszta ország, Az üresek és A négy kvartett. Hale-lel 1912-ben ismerték meg egymást Cambridge-ben, de csak 1927-ben mélyült el barátságuk, mely életük végéig tartott. 1930-tól 25 éven át leveleztek egymással. Eliot Angliában élt, Hale pedig drámát tanított amerikai egyetemeken, köztük a kaliforniai Scripps College-ban.

Hale 1956-ban a Princetonnak adományozta a leveleket, de azzal a megkötéssel, hogy bármelyikük hunyna el előbb, csak 50 évvel a másik halála után lehet azokat elolvasni.

Eliot 1965-ben távozott az élők sorából, Hale pedig négy évvel később. Eliot életrajzírói szerint a költő a maga részéről úgy rendelkezett, hogy Hale neki írott leveleit égessék el.

A több mint 60 év után kutathatóvá vált levelek 12 dobozt töltöttek meg.

Cuda szerint kapcsolatuknak nagy jelentősége volt mindkettejük életében, és levelezésük olyan intim részleteket tartalmazhatott, ami miatt Eliot nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljenek. Eliot azután kezdett el levelezni Hale-lel, hogy első házassága véget ért. Dickey, aki T. S. Eliot prózai műveinek teljes kiadását szerkesztette, emlékeztetett arra, hogy Eliot szégyellte 15 évig tartó első házasságát Vivienne Haigh-Wooddal, és a levelezésből az is kiderülhet, vajon felmerült-e a házasság gondolata Hale-lel kapcsolatban. Dickey szerint Hale segített a költőnek amerikai ifjúsága és múltja feldolgozásában.

Frances Dickey Eliot-kutató szerint a levelek nemcsak Hale szerepét tisztázhatják Eliot életében, hanem a költő anglikanizmusáról is tanúskodnak.

A hagyatékot, amelyben a levelezésen kívül fotók és egyéb dokumentumok is vannak, októberben kezdték katalogizálni és digitalizálni a Princeton könyvtárában. A dokumentumok feldolgozását vezető Daniel Linke nyilatkozata alapján a kutatók a világ minden tájáról érkeznek majd ide, hogy tanulmányozhassák az anyagot, mert a dokumentumokat nem teszik online hozzáférhetővé.

Forrás: MTI, Könyvesblog, fotók: Princeton Egyetem, Ashley Gamarello és Shelley Szwast

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum