KULTer.hu - Öten utasították el a Térey-ösztöndíjat
118841
post-template-default,single,single-post,postid-118841,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Öten utasították el a Térey-ösztöndíjat

Öt szerző nem veszi át a Térey-ösztöndíjat abból a 45-ből, akiknek a névsorát a Petőfi Irodalmi Múzeum január 21-én tette közzé.

Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra a Litera szerkesztőségével tudatták, hogy nem kívánnak élni a felajánlott, két éven keresztül havi bruttó 320 ezer forintot biztosító lehetőséggel.

Döntésükben valószínűleg az a január 28-ai hír is szerepet játszhatott, hogy Bartók Imre a díj elutasítása után nem képviselheti Magyarországot az Irodalom Éjszakáján.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetek és Évadok Főosztálya koncepcióváltásra hivatkozva mondták vissza a szereplését az EUNIC által szervezett éves rendezvényen.

Bartók Imre az ösztöndíj nyerteseinek közzétételével egy napon döntött annak visszautasításáról, és ezt egy Facebook-posztban tette közzé. Mint írja: „aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk.”

A külügy az Azonnali.hu-nak adott interjújában azzal magyarázta döntését, hogy „Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek, ezért,

bár korábban az általunk igen tisztelt írói munkásságának egy elemét választottuk ki arra, hogy az Irodalom Éjszakáján a magyar irodalmat képviselje, későbbi üzenetét megértettük,

és nem volt más választásunk, mint új koncepcióval nekivágni a KKM társfinanszírozásában és részvételével zajló Irodalom Éjszakája projektnek.”

Csehy Zoltán január 25-én jelentette be hasonló döntését. A Dunsztnak adott interjújában elmondta,

gondolt arra is, hogy a díjat átveszi, majd összegét a Baumgarten-díj alapítványának juttatja, erre azonban az ösztöndíj-szerződés nem adott volna lehetőséget.

Harmath Artemisz, Térey özvegye az elutasításokra válaszul azt mondta a Népszavának, hogy Térey próbált hídember lenni a bal és a jobb között. „Talán nem tudják, hogy a férjem maga ült le beszélgetni Demeter Szilárddal arról, hogyan nézne ki egy állami elismerés, amit a középgeneráció számára alapítanának – halála után pedig szép gesztusként, az ő nevét viselheti ez az ösztöndíj. A férjem ugyanakkor részt vett Kukorelly Endrével a civil Baumgarten-díjról folytatott eszmecserében is. [Térey] Mindegyik díjnak nagyon örült volna, ha megkapja.” – fogalmazta meg véleményét az ösztöndíjról Harmath, aki a Térey-ösztöndíj kuratóriumának elnöke.

A Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők kaphatják. Célja, hogy nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítson számukra a PIM. A díjazottak száma egyszerre 30 fő lehet, első odaítélésekor azonban végül mind a 45 felterjesztett nevet kiválasztották, akik között viszont Bartók Imre személyében 34 éves szerző is szerepelt.

A kuratóriummal meg nem egyező összetételű zsűri két év után öt ösztöndíjassal nem hosszabbít szerződést, így idővel csökken a támogatottak száma.

A Térey-ösztöndíj havi összege a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj 90%-a, amely 2020-ban havi bruttó 320 ezer forint. A Térey-ösztöndíjasokkal a PIM szerződést köt, az ösztöndíjas státusz ennek aláírásával jön létre.

Borítófotó: Zoltán Gábor – Merész Márton, 168 óra, Szőcs Petra – Filmtett, Keresztesi József – Made in Pécs

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum