KULTer.hu - Százezren túl a Rubens-kiállítás
118792
post-template-default,single,single-post,postid-118792,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Százezren túl a Rubens-kiállítás

Több mint százezren voltak kíváncsiak októberi megnyitója óta a Rubens, van Dyck és a flamand festészet fénykora című kiállításra. Az anyag még február közepéig megtekinthető a Szépművészeti Múzeumban, akár hétfőnként is, hétvégén pedig egészen este nyolcig.

Mintegy 120 művet felvonultatva mutatja be a dél-németalföldi festészet kiemelkedő mestereit a Szépművészeti sikerkiállítása. Rubens mintegy harminc és van Dyck több mint egy tucat alkotása mellett további csaknem félszáz flamand mester képeivel találkozhat a látogató itt.

A tárlaton helyet kapott van Dyck alkotása, Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja is, amelyet 2018 végén a londoni Christie’s aukcióján vásárolt meg a múzeum.

Mintegy negyven nagy közgyűjteményből, többek között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeztek műtárgyak a kiállításra. Az anyagban egy kortárs reflexió is helyett kap: Kicsiny Balázs készített helyspecifikus, a tárlathoz szervesen illeszkedő műalkotást.

A Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeumban látható 2020. február 16-ig, és a látogatói kedvre válaszul hétfőn is megtekinthető.

A kiállítás utolsó három hétvégéjén – péntektől vasárnapig, január 31-től kezdődően – este nyolc óráig tart nyitva a múzeum.

Az anyag első helyre került a 2019 KULTkiállításai TOP 10-es listánkon. „A kiállítás középső harmadához érve lehengerlő erővel hatnak a gigantikus történelmi tárgyú festmények, és az életképek a kor jelentős zsánerfestőitől, majd a mitológiai témájú munkák remekei érzékeltetik a barokkos burjánzásban és mozgalmasságban rejlő kifejezőerőt és narratív lehetőséget, illetve azt a visszatérő témákból adódó versengést, amely a bibliai történetek és a görög-római mitológia kínálta helyzetképekben kap teret.” – írta róla Áfra János. Rácz Anna pedig így fogalmazott szintén nálunk megjelent kritikájában: „A kiállítás itt már kissé távolabb jut eredeti céljánál, képet kaphatunk arról is, hogy milyen lehetett a kor nőideálja.”

Forrás: MTI, borítókép: Rubens, Clara

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum