KULTer.hu - Bartók szerepel az Irodalom Éjszakáján
119637
post-template-default,single,single-post,postid-119637,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Bartók szerepel az Irodalom Éjszakáján

A nemzetközi rendezvényt szervező EUNIC kérésére mégis szerepel Bartók Imre regényrészlete a programban. Az író Irodalom Éjszakáján történő szereplését eredetileg visszavonta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, válaszul arra, hogy nem fogadta el a Térey-ösztöndíjat.

„Az elmúlt hetek eseményeire reagálva örömmel tudatjuk, hogy a 2020-as Irodalom Éjszakáján elhangzó magyar szöveg – a rendezvény főszervezője, az EUNIC kifejezett kérésére – Bartók Imre regényének részlete lesz” – olvasható a rendezvény oldalán.

Az Irodalom Éjszakáján a Jerikó épül című művéből hallhattok részletet, amely a hatodik regénye.”

A retorzióként értelmezett gesztus – miszerint a külügy már kiválasztotta Bartók szövegét szereplésre, mikor a Térey-ösztöndíj eredményét kihirdették, mégis visszamondták a felkért író szereplését – erős tiltakozást váltott ki a szakmai szervezetek, írók és politikusok körében. A Szépírók Társasága 101 tagja írt alá egy felszólító hangú levelet, és a Magyar Műfordítók Egyesülete is hasonlóképpen tiltakozó közleményt adott ki.

A Térey-ösztöndíjasok 27 tagú csoportja is nyilatkozatban tette közzé, elfogadhatatlannak tartják, hogy „egy magyar írót” – akit a szakmai szervezetek elismerésre érdemesnek választottak ki, „személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér” a szakmai életében.

Az Irodalom Éjszakája „irodalmi happening, mely formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat a könyvbarátokhoz” – olvasható oldalukon.

„Egyetlen estén 23 ország 23 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket 23, az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyen. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: TITKOK.” Az első Irodalom Éjszakáját Prágában tartották 2006-ban, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte megrendezését.

2019 óta Debrecen is részt vesz a programban, idén Budapesten március 26-én, Debrecenben április 2-án kap az európai irodalom egy teljes éjszakát.

A főszervező az EUNIC Hungary, a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete. A fő együttműködő partnerek idén az Örkény István Színház és a debreceni Csokonai Színház.

Március 26-án Budapesten 19 órától 23 óráig zajlanak a felolvasások különleges, sok esetben máskor nem is látogatható helyszíneken,

melyek így a város különlegességeire is felhívják a figyelmet. Mindenhol egy szerző művének részlete hangzik el félóránként: az utolsó 22.30-kor indul. Mindenki magának állíthatja össze az útvonalát, a legalább négy helyszínre ellátogató és ott pecsétet szerző résztvevők sorsoláson vesznek részt.

A program ingyenes és nem igényel előzetes regisztrációt.

Forrás: Litera, borítófotó: Pásztor Dóra

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum