KULTer.hu - Borbély Szilárd-emlékest Debrecenben
119425
post-template-default,single,single-post,postid-119425,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Borbély Szilárd-emlékest Debrecenben

A KULTopik rendezvénysorozat következő alkalmán a kultikus debreceni költőre, Borbély Szilárdra emlékezünk halála hatodik évfordulója alkalmából. Az emlékest február 25-én (kedd) 18 órakor kezdődik a Debreceni Egyetemen.

A Magyarország Babérkoszorúja díjas, József Attila- és Mészöly Miklós-díjas Borbély Szilárd 2014. február 19-én hunyt el tragikus hirtelenséggel. Életműve visszatérően reflektált a zsidó-keresztény kultúrkört meghatározó alapkérdésekre, és kísérletezett a klasszikus formák újragondolásával.

A kelet-magyarországi falvakra jellemző, általa is megélt szegénységgel, az erőszak problémájával, a nőket érintő, tabuizált kérdésekkel is foglalkozott.

„Ha olyan megértéssel és kétkedés nélküli bátorítással fordultunk volna mindnyájan hozzád, ahogy te fordultál az írásban szárnypróbálgató egyetemistákhoz, a fiatal pályatársakhoz, biztosan boldogabb világban élnénk.” – írta Áfra János a KULTer.hu-n megjelent nekrológjában.

Az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb debreceni szerzőjének életéről, munkásságáról és az életművet övező kultuszról Bodrogi Ferenc Máté irodalomtörténész, Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó vezetője, valamint Valastyán Tamás filozófus, a Borbély-életmű kutatója beszélget. Az estet Bényei Péter irodalomtörténész moderálja.

A programot Edelényi Vivien, a Csokonai Színház színésze Borbély-versek felolvasásával színesíti.

A megemlékezés a KULTer.hu, a Szépírók Társasága és a Kultúratudományi műhely közös szervezésében, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének könyvtárában (főépület, 303.) valósul meg február 25-én (kedd) 18 órától. Az eseményre a belépés ingyenes.

Borítófotó: Konyhás István

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum