KULTer.hu - Erős az Aegon Irodalmi Díj rövid listája
119586
post-template-default,single,single-post,postid-119586,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Erős az Aegon Irodalmi Díj rövid listája

Elkészült a 2020-as Aegon Irodalmi Díj esélyeseinek rövid listája, amely már első ránézésre is más, mint eddig: az idén tizenötödik évét ünneplő díj megújulásának egyik eleme, hogy a rövid listán a korábbi tíz helyett már csak öt könyv szerepel.

További újdonság, hogy ezt az öt könyvet egy ötfős zsűri válogatta arról a hosszú listáról, amit a hét főből álló szakmai testület állított össze a tavalyi év hazai szépirodalmi könyvtermésének javából.

A nyertes nevét április végén jelentik be.

A 2020-as Aegon Irodalmi Díj zsűrijének tagjai Fáy Miklós kritikus, Lévai Balázs rendező-producer, Ott Anna irodalomszervező, Szabados Ágnes műsorvezető-szerkesztő és Széchenyi Ágnes irodalomtörténész.

Az Aegon Irodalmi Díj rövid listájára került kötetek: 

  • Barnás Ferenc: Életünk végéig (Pesti Kalligram)
  • Csabai László: A vidék lelke (Magvető Könyvkiadó)
  • Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető Könyvkiadó)
  • Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó)
  • Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető Könyvkiadó)

A zsűri tagjai egy-egy könyvet ajánlanak röviden:

„A költészet mindig zöldmezős beruházás is” – mondta Széchenyi Ágnes irodalomtörténész Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című verseskötetéről, amiből kiérzi Kosztolányit, Adyt, Arany Jánost és Nemes Nagy Ágnest is. „De Nádasdy kötete azt üzeni nekünk, élj úgy, ahogy akarsz, legyél bátor az életformád kiválasztásában.”

Fáy Miklós szerint „öröm olyan könyvet olvasni, ami tudja a szabályokat és tiszteli a szabályokat”,

Csabai László A vidék lelke című kötete épp ilyen. Fáy annak is örül, hogy csak a szereplők hordanak gumicsizmát, és ő teljesen átérezheti, milyen vidéken taposni a sarat az ötvenes években, anélkül, hogy neki is át kellett volna ezt élnie.

„Minden sztoriról azt érzem, hogy velem is megtörtént vagy megtörténhet. Biztos azért is, mert egyidősek vagyunk a szerzővel, az én nyelvemen beszél és az én történeteimet meséli.”

– Szabados Ágnes az elsőkötetes Harag Anita novelláskötetét ajánlja. „Legnagyobb mondanivalója, hogy mekkora gát van a szüleinkkel, nagyszüleinkkel, párkapcsolatainkban zajló kommunikációban.”

„Van benne szex is, de psszt…”   mondja Lévai Balázs Láng Zsolt nagyregényéről.

Modern szerkezete és olvasmányos nyelvezete mellett szerinte azért is érdemes elolvasni a Bolyait, mert „ha egy buliban bölcsészként beszorulunk egy matematikus és egy fizikus közé a konyhában, nagyon menő a nemeuklidészi geometriával villogni”.

Ott Anna így mesél Barnás Ferenc könyvéről: „Beengedett egy nagyon zárt világba, amit ezen a 400 oldalon megteremtett – nem is akartam onnan kijönni, érdekel ez a férfi, érdekel ez a sok rokon körülötte.” Szerinte a regény egyik erőssége, hogy kézen fogja az olvasót, úgy viszi végig a tizenegy tagú nagycsalád életén. Ismerős helyszíneken – a pomázi HÉV-megálló kocsmája – mozogva ismeretlen helyzetekkel szembesít.

A korábban Aegon Művészeti Díj nevű elismerést 2019-ben Takács Zsuzsa, 2018-ban Nádas Péter, 2017-ben pedig Krasznahorkai László kapta.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum