KULTer.hu - Fiume és Galway az új kulturális főváros
119006
post-template-default,single,single-post,postid-119006,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fiume és Galway az új kulturális főváros

A horvátországi Fiume (Rijeka) és a nyugat-írországi Galway tölti be az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) tisztséget februártól egy éven át. Fiuméban a nyitónapon 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen kezdődött meg a programsorozat, amelynek első eseményein az eső ellenére több ezren vettek részt.

Fiume – a sokféleség kikötője

A hivatalos megnyitót február 1-jén délután tartották a fiumei Horvát Nemzeti Színházban, ahol az Európai Bizottság alelnöke, a horvát Dubravka Suica átnyújtotta Fiuménak az EKF-plakettet.

A megnyitó központi programja a kikötőben zajlott:

az Opera Industriale című produkcióban 120 előadóművész vett részt: táncosok, énekesek és zenészek.

Az előadás hangok, zenék és zajok együttese volt, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísértek, és amelyhez – mint a szervezők írták – „Fiuméra és Európára jellemző erős szimbólumokat” használtak fel.

A szervezők elmondása szerint a projektet a fiumei underground kultúra képviselői kezdeményezték.

Ízelítőt adtak „abból az energiából, amely a városban uralkodik, a munkásosztálytól kezdve a punkon, a technón és a metálon keresztül a zajokig – mindabból, ami a városban valamilyen módon kellemetlen, de mégis Fiumét alkotja.”

Az egy éven át tartó EKF-programsorozatban mintegy 300 kulturális programot, ezen belül 600 eseményt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint félszáz európai és más országból. A programok fő témái Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció. A nyitóünnepséget követően az év egyik legjobban várt eseménye a Grand Finale nemzetközi karnevál lesz, amelyet február utolsó vasárnapján rendeznek meg.

Galway – Let the Magic In

Az Írország nyugati partvidékén fekvő Galway városában a kelta naptárhoz igazodva egy héten át, február 7-ig tartanak a nyitóünnepségek tűzgyújtással, szemfényvesztőkkel és táncosokkal.

Az elnyújtott nyitóidőszakot csaknem 2000 program követi a nyelv, a táj és a migráció témakörében.

Az egykori csendes halászfalu mára 80 ezres lakosú, főleg a diákok körében népszerű nagyvárossá fejlődött. Galway a hagyományos ír zene fellegvára, és híres gazdag kulturális életéről.

Az EKF-program keretében egyebek közt színre viszik az ősi Gilgames-eposzt.

A Borderline című installációval emlékeztetnek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésére. Március 17-én, az ír nemzeti ünnepen, Szent Patrik napján, zöld színben világítják ki a Connemara-hegyeket.

Az ír városban Margaret Atwood is tiszteletét teszi majd a kulturális főváros éve alatt, hogy a Testamentumokról és pályájáról beszéljen.

Valamint – mint a dpa német hírügynökség írja – humoros rendezvényekkel figuráznak majd ki olyan tipikus helyi jelenségeket, mint az állandóan esős idő vagy a gyapjútermelést szolgáló birkatartás.

Forrás: MTI, borítókép: Rijeka 2020

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum