KULTer.hu - Két debreceni galéria szűnik meg
119195
post-template-default,single,single-post,postid-119195,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Két debreceni galéria szűnik meg

Idén 74 millió forinttal kevesebb működési támogatást ad a debreceni önkormányzat a MODEM-nek, mint tavaly. A megszorítások érdekében a MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. elengedi a Sesztina Galériát és a b24 Galériát, továbbá elbocsátásokkal spórol.

Az önkormányzat tavaly 314 millió forinttal támogatta a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központot, a 2020-as költségvetés részeként azonban mindössze 240 millió forintot szavazott meg a közgyűlés a kulturális központ részére. Az önkormányzat az intézményre bízta, hogy a csökkentett összeggel hogyan gazdálkodik, tehát hogy honnan vesz el 74 millió forintot.

A Sesztina Galéria bezár, a b24 Galéria pedig az alternatív színjátszóké lesz, a DESZínház csapatához kerül.

Már a közgyűlés előtt csökkenő forrásokkal számolhatott a múzeum, és 16 munkavállaló elbocsátásáról terjedt el a hír. Közéjük tartozik a két galéria vezetője, Szoboszlai Lilla (b24 Galéria) és Vincze Ottó (Sesztina Galéria) is.

Összesen 9 alkalmazott munkaviszonya szűnt meg, a többi leépített megbízási szerződéssel dolgozott a MODEM-nek.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint többségük teremőr volt. Megszűnt ugyanakkor az igazgató munkáját segítő művészeti tanácsadó testület is, melyet főleg megbízási szerződéssel dolgozó kurátorok, művészek és művészettörténészek alkottak.

Vincze Ottó a bezárás miatt három fotókiállításnak keres alternatív helyszínt,

melyeket a Fiatal Fotóművészek Stúdiójával együtt tervez megvalósítani 2020-ban. A Sesztina Galéria eddig időszakosan tartott nyitva a MODEM külső kiállítóhelyeként, mint ilyen, ezentúl nem fog működni. Ehelyett Papp László polgármester a költségvetési vitában elhangzott válasza szerint „hosszú távon rendezvényközpontként szeretnék működtetni.”

A polgármester és a kulturális ügyekért felelős alpolgármester, Puskás István ugyanakkor inkább a MODEM fő kiállítóterében megrendezett, nagyszabású kiállításait támogatná ebben az évben a 444.hu megkeresésére a sajtóosztálytól érkezett válasz szerint. Kiemelték, hogy

bár a működési támogatás összege csökken, a központ 2020-ra tervezett kiemelt kiállítását 50 millió forinttal támogatja az önkormányzat.

Az anyag a ’30-as évek Párizsának nonfiguratív festészetét mutatja majd be. További 16 millió forintot ad a város az épület belső légtechnikai korszerűsítésére. A MODEM a 2020-ra készült kiállítási tervezetét is kénytelen volt felülvizsgálni a spórolás jegyében.

Forrás: Debreciner, Dehír, 444.hu, borítófotó: MODEM

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum