KULTer.hu - Meghalt Csukás István
119505
post-template-default,single,single-post,postid-119505,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Meghalt Csukás István

Elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas író, költő – jelentette be az Újszínház társulata.

„Csukás István nevére mindenkinek felcsillant a szeme, legyen az gyermek vagy felnőtt: egyformán magával ragadott mindenkit a varázslatos mesevilág, amelyet ő szőtt körénk. Nehéz felfogni, hogy nincs már közöttünk. Magára hagyta mesefiguráit, akik történetein számos generáció nőtt fel.

Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Újszínházban.

Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből.” – fogalmaztak az intézmény Facebook-oldalán.

Kisújszálláson született 1936. április 2-án, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként, és itt járta ki az elemi iskolát. A háború után egy zenetanár biztatására jelentkezett az akkor alakult békéstarhosi zeneiskolába, ahol

hegedűművésznek készült.

Bár jól érezte magát a zeneiskolában, később mégis fellázadt a zene ellen, hiszen noha felvételi nélkül felvették volna a Zeneakadémiára, mégis a jogi egyetemre jelentkezett, egy idő után átment a bölcsészkarra, de – 1956 után – bölcsésztanulmányait sem fejezte be. Életében a döntő fordulatot az hozta, amikor a Magyar Rádió egy diákköltők részére meghirdetett pályázatára az egyik barátja beküldte néhány versét, és azokkal első díjat nyert.

Tizenhét éves korában már költő akart lenni.

Csukásnak verseskötetei mellett egyre-másra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi. Összesen közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön.

Halhatatlan mesefigurákat teremtett meg.

Neki köszönhetjük többek közt a Süsü, a sárkányt, a Mirr-Murr kandúr kalandjait, a Pom Pom meséit és a Nagy Ho-ho-ho-horgászt is. A 75. születésnapja alkalmából az MTI-nek arról beszélt, milyen sokat köszönhet a gyerekirodalomnak, hiszen általa ismert meg különféle műfajokat, vagy például a filmet, hangjátékot. „A meseírás frissen tart. Össze kell szednem magam, hiszen a gyerekek végtelen képzelőerejével kell versenyeznem” – mondta.

Csukás István 2020. február 24-én, 83 évesen hunyt el Budapesten.

Forrás: Újszínház, Wikipedia

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum