KULTer.hu - Oliver Stone az új filmfesztivál zsűrijében
119314
post-template-default,single,single-post,postid-119314,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Oliver Stone az új filmfesztivál zsűrijében

Először rendezik meg a Vörös-tengeri Filmfesztivált a szaúd-arábiai Dzsiddában, március 12. és 21. között. A nemzetközi mustra zsűrijének elnöke Oliver Stone Oscar-díjas amerikai filmrendező lesz.

A szakasz és a Tőzsdecápák rendezőjének vezetésével afrikai, ázsiai, latin-amerikai és karibi filmeket zsűriznek majd. „Nagyon örülünk, hogy Oliver Stone vezeti a zsűrinket. Figyelő szeme és szakértelme inspirációforrás lehet a fesztiválon versengő új filmes nemzedéknek” – mondta el a fesztivál igazgatója, Mahmud Szabbagh.

A fesztivált a The Book of Sun című szaúdi film nyitja meg.

A Godus fivérek – Farih és Suhaib Godus – produkciója 2010-ben játszódik, amikor néhány szaúdi fiatal lett az arab világ legnagyobb YouTube-sztárja.

Az új fesztivál Juszr-díjakkal ismeri el a mezőny legjobb alkotásait: a díjat egy jellegzetes vörös-tengeri fekete korallról nevezték el.

A legjobb filmért odaítélhető Arany Juszr-díjjal százezer dolláros (31 millió forintos) pénzjutalom is jár – számolt be a The Hollywood Reporter alapján az MTI.

A filmfesztivál idei témája a(z élet) forgatókönyv(ének) átírása, áll közleményükben. A mottóval összhangban a megnyitón három Arany Juszr-életműdíjat is átadnak, ezeket Jack Lang, korábbi francia kulturális miniszter, Kim Dong-ho, a dél-koreai Busan Nemzetközi Filmfesztivál alapítója és Daniela Michel, a mexikói Morelia Nemzetközi Filmfesztivál alapítója vehetik át.

A fesztivál igazgatója elmondta, az általuk képviselt nemzetközi példák előképéül szolgálhatnak a születő szaúdi filmiparnak.

A Vörös-tengeri Filmfesztivált szervező alapítvány az első független, nonprofit szaúdi szervezet, mely a filmművészetet népszerűsíti. Az alapítvány féléves, ösztöndíjjal járó mentorprogramot is kínál.

Borítófotó: Red Sea Film Festival Foundation

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum