KULTer.hu - 300 ezer párizsi mű vált böngészhetővé
120131
post-template-default,single,single-post,postid-120131,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

300 ezer párizsi mű vált böngészhetővé

Több mint 100 ezer képet tett közzé digitálisan a Paris Musées szerzői jogi védelem nélkül, és további 200 ezer múzeumi tétel tekinthető meg online katalógusukban. Atget, Cézanne és Daumier alkotásai mellett akár egész online kiállításokat is nézegethetünk.

A tizennégy párizsi városi múzeumot, köztük a Musée d’Art Moderne de Paris-t, a Petit Palais-t, Balzac és Victor Hugo emlékházát összefogó Paris Musées lehetővé tette, hogy gyűjteményeibe betekinthessünk otthonról. A külföldről is elérhető online katalógusban több mint 300 ezer képzőművészeti alkotás, szobor, bútor, érme és életrajzi forrás szerepel.

A nagy felbontású fényképek közül 108 ezret Creative Commons 0, azaz szabadfelhasználású licenccel tettek elérhetővé.

A közlést az tette lehetővé, hogy a munkák készítői már mind több mint 70 éve meghaltak, így korábbi korszakok remekműveit is megtaláljuk a listán.

Elérhetők például Paul Cézanne festményei vagy Jaques Daret La Présentation au Temple című középkori, vallásos műve.

A CC0 azt jelenti, hogy a festmények, grafikák, fényképek digitális reprodukciói nem csupán ingyenesen lementhetőek és publikálhatóak, de akár üzleti céllal is felhasználhatóak. Letöltésükkor ráadásul a mű digitális változata – tehát a fénykép – mellett megkapunk egy további fájlt a mű adataival és egy harmadikat, mely leírja, hogyan tanácsos a képet felhasználni és forrását feltüntetni.

A közkinccsé vált reprók közül 60 ezer fotó, köztük híres francia fényképészek műveit is megtaláljuk.

A fényképek történelmi jelentőséggel is bírnak, mint például a 19. századi fényképész, Eugène Atget fotói a korabeli Párizsról.

A Paris Musées Collections oldalon többek között múzeumokra, alkotókra, a keletkezés idejére, technikájára is lehet keresni. Jelenleg a Light and Shade című kiállítás tekinthető meg online, Victor Hugo emlékházából.

Forrás: PetaPixel, borítókép: Paul Cézanne, Portrait d’Ambroise Vollard, 1899, CC0 Paris Musées / Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum