KULTer.hu - 50 milliárd eurós segély a német kultúráért
120421
post-template-default,single,single-post,postid-120421,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

50 milliárd eurós segély a német kultúráért

A német kormány 50 milliárd eurós (azaz 17,7 billió forintos) csomagot szán a művészeti élet megmentésére, hogy a – nehéz helyzetbe került, vagy akár bevétel nélkül maradt – független művészek és kisvállalkozások átvészelhessék a jelenlegi válságot és az ebből következő recessziót.

A segélycsomag a kulturális, a kreatív ipart és a médiát célozza. „Tudunk a nehézségről, tudunk a kétségbeesésről” – nyilatkozta közleményében a német kulturális miniszter, Monika Grütters.

„A kulturális szektorra különösen jellemző az önfoglalkoztatók magas aránya, nekik most problémát okoz a megélhetés.”

A háromelemű csomag 50 milliárd euró összegben nyújt támogatást önfoglalkoztatóknak és kisvállalkozásoknak, mely többek között bérleti díjra, műtermek fenntartási költségeire használható fel. A keretből az átmeneti nehézségeket áthidaló kölcsön is felvehető. A támogatási csomag tartalmaz továbbá hat hónapi társadalombiztosítást a szabadúszók számára (melybe beletartozik a munkanélküli segély). A rendelkezések adózási engedményeket is nyújtanak.

Lakhatási támogatást is biztosítanak, hogy senki se veszítse el az otthonát, és megvédik a bérlőket a kilakoltatástól.

„Demokratikus társadalmunknak a meglévő egyedi és változatos kulturális és médiakörnyezetre van szüksége ebben a történelmi helyzetben, ami nemrég még elképzelhetetlen volt” – magyarázta a döntés súlyát Grütters. „Az alkotók kreatív bátorsága segíthet abban, hogy felülemelkedjünk a válságon.

Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy a jövő számára jót hozzunk létre.

Ezért igaz a helyzetre a következő: a művészek nem csupán nélkülözhetetlenek, de létfontosságúak is, különösen most.” Az Angliai Művészeti Tanács 20 millió fontos (azaz 7,8 milliárd forintos) csomagot jelentett be a független művészek és szabadúszók megsegítésére.

Forrás: Artnet News, borítófotó: Tobias Koch

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum