KULTer.hu - Utazz a Baltazár Színházzal!
120505
post-template-default,single,single-post,postid-120505,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Utazz a Baltazár Színházzal!

Elérhetővé tette a Baltazár Színház társulata a Világlátó Baltazár című filmet, amely 2018-ban fődíjat nyert a Jaipuri Nemzetközi Filmfesztiválon, és Montrealba, Görögországba és Indonéziába is eljutott.

„A varázslóknak sikerül messzi tájakra kalandozni anélkül, hogy helyet változtatnának.” – írja a társulat a filmről. „De jó hír, hogy

mindenkiből válhat varázsló, a saját sorsának mágusa. Hogyan?

Ezt mutatjuk meg a Világlátó Baltazár című filmben, amely a színházunk előző indiai utazásáról szól, és egyszerre meséli el egy külső és belső utazás történetét.”

Az alkotás a fogyatékosságot forradalmian új látószögbe helyezi.

A 20 évvel ezelőtt alakult Baltazár Színház tagjai értelmi sérült színészek. Olyanok, akikről, ha az utcán találkoznak velük, a legtöbben nem gondolják, hogy művészi képességgel megáldott emberek. A Világlátó Baltazár a spirituális oldalát mutatja meg a fogyatékosságnak, a színészekből áradó természetességgel, költőiséggel és humorral teli formában.

 

2000 évvel ezelőtti Indiában még nem létezett papír, ezért az indiai bölcsek pálmalevelekre írtak. Most is őriznek sok milliót belőlük eldugott könyvtárakban, amelyek minden képzeletet felülmúló titkokat rejtenek. Az akkor íródott levelek mai emberek életéről számolnak be születésüktől egészen halálukig. Olyan ez, mint a sors könyve, mint egy nagy történet.

A film átírja a társadalmi csoportról alkotott közvéleményt azáltal, hogy az erejüket mutatja meg.

Mint ahogy a sok ezer éves pálmaleveket is 500 évente újra kell írni, mivel a tinta elhalványul, ugyanúgy felül lehet írni az előítéletekkel és gyarlóságokkal teli emberi természetet. Fogyatékosnak születni nem sorscsapás. A világ színesebb, izgalmasabb, érzelmesebb általuk.

S hogy miért éppen most tették elérhetővé a filmet?

A társulat a Pitypang és a Por című előadással utazott volna Indiába március 13-án, azonban indulásuk előtt az ázsiai ország lezárta a határait. Velük azonban most minden néző Indiába érkezhet – és egy kicsit időt is utazhat.

Forrás: Színház.org, borítófotó: Baltazár Színház

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum