KULTer.hu - Elmarad a DESZKA és a Tavaszi Fesztivál is
120071
post-template-default,single,single-post,postid-120071,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Elmarad a DESZKA és a Tavaszi Fesztivál is

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet következtében szükséges debreceni önkormányzati intézkedésekről tartott tájékoztatót Papp László polgármester március 12-én délelőtt. A múzeumok és könyvtárak kinyitnak, a színházi előadások és fesztiválok elmaradnak.

„A következő egy hónapban itt, Debrecenben több mint 410 olyan rendezvény lett volna, ahol vélhetően több mint 100 érdeklődő vett volna részt, ezek megtartására nem kerül sor.” – jelentette be a polgármester. A Debreceni Tavaszi Fesztivál és a DESZKA Fesztivál előadásai szintén elmaradnak, illetve

a nyár folyamán esedékes Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál és a Bartók-kórusverseny sem valósul meg.

Elmondta, hogy a Debreceni Művelődési Központ, az Ifjúsági Ház, a MODEM, a Déri Múzeum és az Agóra Tudományos Élményközpont nyitva tart, ám rendezvényeket, programokat nem szerveznek.

„Gyakorlatilag takaréklángon működtetjük ezeket az intézményeket” – mondta Papp László.

A polgármester sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra is, hogy a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház szintén bejelentette, felfüggesztik az előadásaikat. Mindkét intézmény március 11-én, a kormány tájékoztatására reagálva szüntette be az előadásait, a Csokonai Színház azonnali hatállyal, míg a bábszínház március 12-től kezdve.

A Csokonai Színház közleménye alapján a bérletes előadásokat egy későbbi időpontban megtartják, és erről tájékoztatni fogják a közönséget. A bérletszünetes előadásokra váltott jegyek a jegypénztárban visszaválthatóak. Arról, hogy az előadások felfüggesztése meddig tart, később tájékoztatják a közönséget. Évadhosszabbítás azonban nem lehetséges, ez derült ki a színház megkeresésünkre adott válaszából: „a Csokonai Színház társulata 2020. szeptember 15-én elhagyja a történelmi épületet. A költözés zavartalanságának biztosítása érdekében nem tervezzük meghosszabbítani a 2019/2020-as évadunkat.”

A Vojtina hasonlóképpen jár el, közleményük szerint a bérletes előadásaikat egy későbbi időpontban fogják megtartani.

A családi előadásokra szóló jegyek a jegypénztárban visszaválthatóak. Az elhalasztott előadások későbbi időpontjáról a honlapjukon lehet tájékozódni.

A kormány döntése értelmében köztéren maximum 500, zárt térben maximum 100 fős rendezvényeket lehet tartani. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatójától, Dr. Kovács Béla Lóránttól úgy tudjuk,

a könyvtárak közelgő rendezvényeinek többségét nem fenyegeti a rendelkezés.

A DESZKA Fesztivál szervezőit azzal a kérdéssel kerestük meg, hogy a fesztivál véglegesen elmarad-e. „Minden nemzetközi fesztivált hosszas előzetes egyeztetés előz meg, ennek összetettségére és az elkövetkező időszak bizonytalanságaira tekintettel a 2020-as év további részében sem fogjuk tudni megvalósítani a március 9-én meghirdetett XIV. DESZKA Fesztivál programját.” Az idei hiány miatt azonban a szervezők válasza szerint: „attól függően, hogy hogyan alakul a magyarországi színházi szcéna élete az elkövetkező hónapokban, megfontoljuk a jövő évi DESZKA Fesztivál válogatási időszakának kiterjesztését.”

A DESZKA Fesztiválra váltott jegyekről a következőt írja a Csokonai Színház Papp László sajtótájékoztatóját követő közleménye:

„A fesztivál előadásaira már megváltott jegyek március 16-ától visszaválthatók színházunk jegypénztárában. Szervezési osztályunk kéri, hogy azok, akik online, a jegymester.hu-n keresztül vásároltak jegyet, ezek árának visszatérítését a jegymester.hu-nál kezdeményezzék.”

A Debreceni Tavaszi Fesztivált is szervező Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. így válaszolt kérdéseinkre:

„A Debreceni Tavaszi Fesztivál (március 22-31.) összes programja elmarad és a megvásárolt jegyeket április 30-ig kizárólag a jegyvásárlás helyszínén visszaváltják. Határidőn túl a jegyek visszaváltására nincs lehetőség! Az online megvett jegyeket pedig az Interticket Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. váltja vissza.”

„Az Apolló Mozi március 12-i hatállyal visszavonásig mindhárom termében felfüggeszti vetítéseit, a helyszínen értékesített jegyeket március 20-ig a mozi jegypénztárában visszaváltják. A Simplepay rendszerén keresztül előzetesen értékesített jegyek árát online módon automatikusan március 20-ig az Apolló mozi visszautalja.

A Kölcsey Központ – a zárt térben 100 fős korlátozás feltételeit maradéktalanul betartva –, nyitvatartási időben továbbra is fogadja a látogatókat. A Főnix rendezvényszervező az intézmény mosdóiban fertőtlenítő kézmosó szereket, közösségi tereiben kézfertőtlenítésre alkalmas készülékeket helyezett ki.”

A MODEM a következő közleményt tette közzé: „A koronavírus terjedése miatt elővigyázatosságból, a központi döntésekkel is összhangban a következő napokban működésünk nyilvános részét korlátozzuk, illetve a virtuális térbe igyekszünk áthelyezni.

Március 14-én és 15-én – igazodva az országos múzeumokhoz és kiállítóhelyekhez is – a MODEM zárva tart.

Előreláthatólag két hétig valamennyi betervezett programunk (a művészetpedagógiai foglalkozástól az egyetemi filmklubokon át a tárlatvezetésekig) elmarad. Csoportokat előre bejelentkezés alapján nem fogadunk, a kiállításaink egyénileg látogathatók. A pénztárban és a kávézóban a készpénzes forgalmat szüneteltetjük, kérjük, a fogyasztást bankkártyával rendezzék, a belépőket pedig elővételben vegyék meg online vagy a helyszínen bankkártyával.

A betervezett kiállításokat építjük, azokon gőzerővel dolgozunk,

ugyanakkor a nagy létszámú, nagy érdeklődésre számot tartó megnyitókat vagy eseményeket zárt körben, élő online közvetítéssel tartjuk meg. Március 28-án így _ terveink szerint – a Vera Molnár munkásságát bemutató tárlatot rövid kurátori bevezető után egy online élőben látható rendhagyó geometria órával nyitjuk meg (a betervezett kerekasztalt és koncertet egyelőre elhalasztjuk). Köszönjük a megértést, a továbbiakról folyamatosan hírt adunk.”

Forrás: Dehir.hu, borítófotó: Wikipedia

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum