KULTer.hu - Koronavírus: kulturális hírösszefoglaló
120212
post-template-default,single,single-post,postid-120212,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Koronavírus: kulturális hírösszefoglaló

Átmenetileg bezár a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, továbbá az Írók Boltja is. Megalakult azonban a Színházi Szolidaritási Alap, és egyre hosszabb azoknak az intézményeknek a listája, akik a veszélyhelyzet okozta bezártságra való tekintettel virtuálisan fogyaszthatóvá teszik saját tartalmaikat.

Március 17-től határozatlan időre bezár a Magyar Nemzeti Múzeum.

A döntés a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumot és Levéltárat, az Esztergomi Vármúzeumot, a Balassa Bálint Múzeumot, a Babits Mihály Emlékházat, a sárospataki Rákóczi Múzeumot, a visegrádi Mátyás Király Múzeumot, a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjteményt, a nyírbátori Báthori István Múzeumot, a balassagyarmati Palóc Múzeumot, a Villa Romana Baláca – Római kori villagazdaságot és romkertet, valamint a vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelyet is érinti. A múzeumi munka viszont ebben az időszakban is tovább folytatódik.

Bezár a Szépművészeti Múzeum is,

és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum ugyancsak határozatlan időre válnak látogathatatlanná.

Megalakult a Színházi Szolidaritási Alap.

Az állandó szerződéssel nem rendelkező, a koronavírus miatti színházbezárásokkal nehéz helyzetbe került művészeknek nyújt segítséget az induló Színházi Szolidaritási Alap. Célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel – tájékoztatták az MTI-t az alapítók: Kálomista Gábor, a Thália Színház ügyvezetője és Schell Judit, a Teátrum művészeti vezetője.

A Thália Színház vezetősége úgy döntött, hogy Színházi Szolidaritási Alapot 15 millió forinttal támogatja.

Az alap várja azon intézmények, magánszemélyek jelentkezését, akik egyetértve támogatni kívánják a célt. „Reméljük, hogy az alap hozzá tud járulni ahhoz, hogy ebben a rendkívül nehéz és eddig számunkra ismeretlen helyzetben egymással összefogva segítse azon kollégákat, akik különösen nehéz helyzetbe kerülnek” – fogalmaznak az alapítók.

Jön az Első Magyar Karantén-színház és a VígLive.

A bezárt kulturális intézmények közül számos kínál digitális tartalmakat, többek között korábbi produkciók felvételeit és a közösségi média által könnyen elérhetővé tett élő koncerteket, előadásokat. A Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítása virtuálisan bejárható az intézmény honlapján.

A Magyar Állami Operaház videósorozatot indított,

amelyben szombaton és vasárnap 19 és 21 óra között részleteket mutatnak be a különböző produkciókból az Opera és a Papageno Facebook-oldalán. Március 21-én A Mester és Margarita, 22-én A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény látható. A következőkben a Carmen, a Tavaszi tekercs (Menotti A telefon, Mozart A színigazgató, Libby VIII. Henrik feleségei), Az aranyműves boltja, a Máté-passió, a Parsifal, majd Mascagni Messa di Gloriája és a Parasztbecsület szerepel a kínálatban.

A Müpa megnyitotta médiatárát, ahol regisztráció nélkül is elérhető több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvétele.

A Budapesti Fesztiválzenekar zenészei március 16-tól minden nap Karanténesteket tartanak. Az online követhető kamarakoncertek a zenekar Facebook-oldalán és honlapján láthatók 19.45-től. A Vígszínház naponta 19 órakor jelentkezik be VígLive műsorával a színház Facebook-oldalán.

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház több előadása felvételről elérhető.

A Miskolci Nemzeti Színház kedden A velencei kalmárt közvetíti Facebook-oldalán. A Budafoki Dohnányi Zenekar csütörtökön március 13-i koncertjét felvételről teszi elérhetővé a BDZ YouTube csatornáján, másnap a Balog Józseffel közös Beethoven-koncertjük lesz elérhető. A kaposvári Csiky Gergely Színház csütörtökön Csehov Meggyeskert című művének bemutatóját közvetíti.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán kulisszatitkokkal, riportokkal és érdekességekkel gazdagított online tudósításokkal, valamint a Fővárosi Nagycirkusz korábbi, rögzített műsorainak vetítésével jelentkezik.

A TRIP Hajó legénysége március 12-én megalapította az Első Magyar Karantén-színházat, amelynek előadásait Facebook-közvetítéseken láthatja a közönség.

A virtuális társulat első tagjai Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Kamondy Ági, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Divinyi Réka, és Magács László, és további társulati tagokat keresnek. Az első előadás 16-án Dennis Kelly After the End című darabja a Merlin Színház 2008-as magyar nyelvű ősbemutatója nyomán, szereplői Láng Annamária, Rába Roland és Jenővári Miklós.

Forrás: MTI, borítófotó: Wikimedia

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum