KULTer.hu - Koszovóról roma szemmel
120475
post-template-default,single,single-post,postid-120475,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Koszovóról roma szemmel

9 kiváló roma színész tolmácsolásában indult trash sorozat a koszovói háborúról. A Független Színház Magyarország segítségével készült, telefonnal, főként a színészek élettereiben forgatott videós összeállításból születő széria első részének premierjét március 27-én tartották a közösségi médiában.

Talán 2000, a Vareso Aver Vérnász című előadása óta nem játszott együtt ennyi izgalmas, profi roma színész egy platformon, roma származású drámaíró klasszikusnak mondható darabjában” – állítja Balogh Rodrigó, a produkció rendezője. A Független Színház Magyarország művészeti vezetője hozzátette: „A mostani videós feldolgozás tisztelgés az egy generációval korábban alkotó legendás társulat előtt.”

A Kosovo mon Amour háborús trash hat részben, mely a több mint húsz éve lezárult koszovói háborúba enged bepillantást Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič színdarabja alapján.

A szöveg az európai roma drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása. A Mon Amour kocsmában Jashar sokadik generációs tulajdonos, testvére Pauker tanárként dolgozott egy iskolában.

Ez a színdarab a nagyon is létező roma középosztályt helyezi fókuszba a cigánytelepi nyomor helyett, amely a koszovói háború idején a szerbek és albánok tűzkeresztjébe került.

Az előadásban Farkas Rozália, Lovas Emília, Szegedi Tamás, Budai József, Varga Norbert, Kazári András, Pászik Cristopher, Lakatos Dániel és Csiki Gellért játszanak, akik a Tudás6alomban, az Új Színházban és más formációk előadásaiban szintén gyakran közreműködnek. Az előadást a Speranta zenekarban is tag Kovács Máté és Babindák István kísérik zenével.

„Hogyan védhetjük meg a családunkat, tulajdonunkat, identitásunkat? Mi az a pillanat, amikor menekülni kell, és hova menekülhetünk, amikor mindenütt harcok dúlnak?” – Ilyen és hasonló, napjainkban is aktuális kérdéseket vet fel a színdarab.

„Hova vezethet a gyűlöletkeltés egy olyan társadalomban, ahol évtizedeken keresztül a békés együttélés volt jellemző?”

A bemutató időzítésével a nemzetközi színházi világnap előtt tisztelegtek az alkotók, az új részek pedig minden héten pénteken 21 órától érhetőek el a Független Színház Magyarország közösségi felületein. A sorozatot a Független Színház Magyarország közösségi média felületein lehet követni, a YouTube-oldaluk itt érhető el.

A Független Színház Magyarország a színház világnapjára külön videóval is készült:

felkérésükre Simonida Selimovič, a Bécsben működő professzionális roma feminista színház, a Romano Svato társulat művészeti vezetője üzenetet írt az európai roma színházi társulatok és közönségük számára. Az üzenetet Lovas Emília olvasta fel magyarul.

Borítófotó: Vincze Alina

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum