KULTer.hu - Légy te is krimiíró!
119870
post-template-default,single,single-post,postid-119870,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Légy te is krimiíró!

A Prae Kiadó pályázatot hirdet magas színvonalú krimik – novellák és regények – írására. A felhívás célja a zsáner hazai kínálatának bővítése. A pályázat nyílt, az első beküldési határidő: május 15.

A Prae Kiadó 2017-ben indította útjára Krimi Ma elnevezésű könyvsorozatát.

A kiadói kezdeményezés a kortárs magyar detektív- és bűnregény műfajának megújítását, valamint rétegzettebbé tételét tűzi ki célul.

Az azóta eltelt időben négy regény látott napvilágot a széria részeként, Molnár T. Eszter Szabadesés, Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra, Cserháti Éva A Sellő titka, valamint Pintér Tibor A harmónia tébolya című művei. A népszerű és kritikailag is sikeres sorozatot a kiadó 2020-ban is folytatja, eddig két új könyv elfogadása történt meg.

A nordic noir, avagy a közelmúltban hatalmas sikereket elért krimik műfaji vérfrissítő húzásához hasonlóan a Krimi Ma regényei olyan bűneseteket és a hozzájuk kapcsolódó nyomozást mutatnak be, amelyek szorosan összefüggnek a kortárs társadalmi problémákkal és kihívásokkal. A nagyvároshoz és a vidékhez való viszony, a társadalmi nemekhez fűződő dilemmák és más szociális kérdések legalább annyira hangsúlyosak, mint a térségi létből, a kelet- és közép-európaiságból fakadó sorskérdések.

A művek tematikája nincs szigorúan megkötve,

a kiadó olyan anyagokat is szívesen fogad, amelyek a kortárs horizontra például a történelem felől tekintenek (történelmi krimi), vagy amelyekben esetleg kultúrtörténeti-művelődési téma adja a hátteret. Hasonlóképp ki lehet nyitni a krimi horizontjait más zsánerek (horror, sci-fi, cyberpunk stb.) irányába.

A legfőbb szempontok a következők: egyedi történet, individuális, színvonalas megvalósítás, magas fokú nyelvi kidolgozottság.

A pályázat két részre tagolódik:

Novellapályázat

A Prae Kiadó olyan novellákat vár, melyek a fenti értelemben véve a krimi bármelyik szubzsánerének megfelelnek. A novellák maximális terjedelme 40.000 leütés (szóközökkel).

Regénypályázat

A Prae Kiadó a regénypályázat első fordulójában regények esetén egy szerzői ív (szóközökkel 40.000 leütés) terjedelmű részletet vár a kész vagy a készültség előrehaladott fokán álló műből. A beküldött szemelvény minden esetben a szöveg elejéről származzon (első fejezet). Az egy íves részlet mellé rezümét szükséges mellékelni egy flekk (szóközökkel együtt 1800 leütés) terjedelemben, amely összefoglalja a fő elképzeléseket, a célkitűzéseket és a történetet.

A kiadó munkatársai a beérkező anyagok alapján előzsűrizik a pályaműveket, és bekérik a legjobb művek teljes kéziratát. Az elbírálás második körében a háromtagú szakmai zsűri, valamint a Krimi Ma sorozat szerzői és a kiadó munkatársai véleményezik a beküldött teljes hosszúságú kéziratokat. A regénypályázaton bárki részt vehet megfelelő terjedelmű részlettel, ha a sikeres első fordulót követően határidőre rendelkezésre tudja bocsátani a teljes, kész kéziratot.

A zsűri tagjai

Benyovszky Krisztián irodalomtörténész, krimikutató, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója, Kálai Sándor krimikutató, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója, valamint Kistantal Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszékének oktatója. A háromtagú zsűri jeligés rendszerben kapja meg a kéziratokat.

Díjak

A novellapályázat és a regénypályázat esetén is több díjazott lehetséges, ha a zsűri úgy dönt. A nyertesek jutalma az eladott példányszámtól független szerzői honorárium, kiadói szerződés a Prae Kiadóval, továbbá a művek megjelentetése, forgalomba hozatala.

Határidők

Az első forduló határideje, amelyre a Prae Kiadó a novellákat, valamint az egy ív terjedelmű regényrészleteket és rezüméket várja: 2020. május 15. (péntek). Második forduló csak a regénypályázat esetében van, a majdan kiválasztott művek elküldési határideje: 2020. december 31. (csütörtök).

A kiadó munkatársai: Balogh Endre, L. Varga Péter és Péczely Dóra.

Jelentkezés: praekiado@gmail.com

Borítófotó: Pexels

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum