KULTer.hu - Petíció a szentendrei kulturális életért
120263
post-template-default,single,single-post,postid-120263,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Petíció a szentendrei kulturális életért

Petíciót indítottak a Szentendrei Alkotóművészeti Platform tagjai, melyben a február végén elindult hírekre reagálva arra kérik Szentendre polgármesterét, ne kerüljön állami kézbe a Ferenczy Múzeumi Centrum.

„Szentendre vezetése végre a városra koncentrál, és lemond arról, hogy saját költségvetésből kortárs kulturális fellegvárat építsen, mivel ehhez további forrásokra lenne szüksége.” – így foglalta össze február 28-án a szentendrei városvezetés a döntést, mely szerint

a tavalyinál jelentősen kevesebb, 80,7 millió forinttal támogatja a 11 kiállítóhelyből álló múzeumközpontot.

A fenntarthatósági terv értelmében négy múzeum, az Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeum, a Barcsay Múzeum, a Vajda Lajos Múzeum, illetve a helytörténeti kiállítóhely bezár. Kezdeményezik a MűvészetMalom leválasztását a Ferenczy Múzeumi Centrumról, hogy városi kulturális intézmény maradhasson, a többi tagintézmény állami fenntartásba kerüléséről azonban – a hivatalos tájékoztatás szerint – egyeztettek Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel.

Nyílt levél a Ferenczy Múzeumi Centrumért:

„Tisztelt Polgármester Úr!

Mi, a város kultúrájáért, művészetéért aggódó szentendrei polgárok a sajtóból értesültünk arról, hogy Szentendre jelenlegi vezetése a Ferenczy Múzeumi Centrum állami kézbe adásának kezdeményezésével

felelőtlen és hibás döntést hozott az intézmény jövőjéről.

Értetlenül állunk a döntés előtt, amely minden szakmaiságot nélkülöz. Úgy véljük, hogy a város jelenlegi pénzügyi nehézségei nem indokolhatnak egy, a távoli jövőre nézve is felmérhetetlen hatású lépést.

Meggyőződésünk, hogy ez a döntés visszafordítható!

Meg kell akadályoznunk, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum – felbecsülhetetlen értéket képviselő műtárgy-, és épületállományával együtt – közvetlenül a Magyar Államhoz kerüljön. Az intézmény csak akkor maradhat Szentendre arculatának egyik legfontosabb alkotóeleme és egyben elsődleges formálója, ha tevékenysége hosszú távon is a város kulturális életének szerves részét képezi.

Ugyanakkor úgy véljük, hogy a kormány, és azon belül a szakminisztérium is felelősséggel tartozik a múzeumi feladatok ellátásához szükséges alapvető források biztosításáért, valamint a Ferenczy Múzeumi Centrum ingatlanainak méltatlanul leromlott állapotáért. A kialakult helyzetben szükség van az önkormányzat és a minisztérium közötti egyeztetésekre, és az ezekre épülő megállapodásokra.

Az önkormányzat részéről pedig elengedhetetlen az eddig elmaradt szakmai párbeszéd megkezdése civil szereplőkkel és a szakmai érdekképviseletekkel!

Miért fontos? Sötét felhők gyülekeznek a Ferenczy Múzeumi Centrum fölött. A sötétség sajnos a város jelenlegi vezetésének hozzá nem értéséből, és a szakmai, civil konzultációk teljes hiányából fakad. Városvezetőink ugyanis a Ferenczy Múzeumi Centrumot – a MűvészetMalom épületének kivételével – szeretnék visszaadni a Magyar Államnak, hogy a várost megszabadítsák annak fenntartási terheitől.

Téves, vagy rosszul megválasztott lépésükkel évekre, évtizedekre vethetik vissza Szentendre kulturális életét, szakmai megítélését!

Ideje kikövetelnünk a választásokkor megígért konzultációt mind a szakmai szervezetekkel, mind a város lakóival, mind pedig a szakminisztériummal, hogy megmentsük a szorongatott helyzetben lévő intézményt, Szentendre zászlóshajóját!”

A Ferenczy Múzeumi Centrum dolgozóival szimpatizálók, illetve a Szentendrei Alkotóművészeti Platform által megfogalmazottakkal egyetértők itt írhatják alá a petíciót.

Borítófotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum