KULTer.hu - Sikeres a mozikban Szabó István új filmje
119746
post-template-default,single,single-post,postid-119746,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Sikeres a mozikban Szabó István új filmje

Több mint 13 ezren látták az első hétvégén az Oscar-díjas Mephisto rendezőjének új filmjét, a Zárójelentést. A Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemle nyitófilmje vetítése után Szabó István életműdíjat is kapott a filmfesztiválon, melyet azonban nem vett át.

Február 27-én került a mozikba a Mephisto alkotójának új rendezése, a Zárójelentés, melynek főszereplője szintén a Golden Globe-díjas Klaus Maria Brandauer. Az új alkotást eddig 13 898-en néztek meg. A film operatőre a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Koltai Lajos.

A színészgárda is sztárparádé:

feltűnik a vásznon Udvaros Dorottya, Eperjes Károly, Szirtes Ági, Kerekes Éva, Csomós Mari, Csákányi Eszter, Stohl András, Virga Tímea, Orosz Ákos, Elek Ferenc és Börcsök Enikő.

A Zárójelentés története szerint Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer), az elismert kardiológust váratlanul nyugdíjazzák.

A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt démonjait csak akkor győzheti le, ha szembenéz velük.

A sikeres nyitóhétvégéről beszélő nézőszámokkal szemben az első kritikák nem osztatlanul pozitívak.

A film érdemeinek elismerése mellett a Filmtett kritikája ezt a következtetést vonja le: „kitűnik, hogy talán mégsem Szabó István az, aki igazán sokatmondó filmet tudna rendezni a 2010-es évek Magyarországáról”. A Hvg kritikusa szerint „tele van a sztori bosszantó dramaturgiai hibákkal”. Kovács Gellért pedig így sommáz a Voxnak: „képtelen vagyok elfogadni… Hogy úgy mesél a magyarokról, hogy nem tudja őket hitelt érdemlően megjeleníteni – hogy képtelen a mozifilmkészítés alapvető szabályainak megfelelni.”

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum