KULTer.hu - Egy kattintásnyira Rembrandtól
120961
post-template-default,single,single-post,postid-120961,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Egy kattintásnyira Rembrandtól

Holland múzeumok az online térben

A vírus miatti korlátozások tovább folytatódnak Hollandiában is. Június 1-ig biztosan zárva lesznek a kulturális intézmények, ezzel várhatóan közel egymilliárd eurós veszteséget okozva az ágazatnak, amely most 300 milliós gyorssegélyt kap. Nehéz időszakon megyünk keresztül mindannyian, a gazdasági hatások beláthatatlanok, azonban kultúrára fogékony érdeklődőként az online eszközök segítségével most talán egyenlőbben oszthatjuk el a tudást és megpróbálhatjuk jól használni a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Ma már szerencsére nemcsak egymástól külön, hanem egyszerre, egy helyen is vizsgálhatunk bizonyos gyűjteményeket, a legkülönbözőbb új kapcsolódási pontokat fedezve föl egyes műtárgyak között. A nagy, átfogó platformok közül az egyik legismertebb a Google Arts & Culture, ahol majdnem 30 holland gyűjtemény tekinthető meg a számítógép mellől. De mindenképp meg kell említeni a hágai központú, de alapvetően EU-s pénzből üzemelő Europeanát is, amely a közös európai kultúra emlékeinek minél széleskörűbb digitalizálására és az intézmények közötti kapcsolódási pontok bővítésére törekszik. A nagy, digitális, első sorban kutatási céllal létrejött könyvtárak mellett azonban

még élőbbnek és izgalmasabbnak hatnak az egyes múzeumok kezdeményezései, a hollandok pedig igen jól ragadják meg a kínálkozó lehetőségeket.

Az online eszközök egyik legsokrétűbb felhasználója eddig is az Anne Frank Múzeum volt. Az intézmény szinte pont a korlátozások kezdetével egy időben indította útjára új, tizenöt részes vlogját. A családjával Amszterdamban bujkáló, majd a nácik által elhurcolt kislány naplója és rejtekhelye köré épült múzeum legújabb kezdeményezése egyedülálló, a rövid 3-4 perces epizódokban ugyanis Anne úgy meséli el történetét, mintha napló helyett a mai trendeknek megfelelő vloggerként élné meg a második világháború borzalmait. A kisfilmekhez felirat is készült a legtöbb európai nyelven.

Az Anne Frank Múzeum mellett a fővárosban az egyik legizgalmasabb digitális önarcképpel a Rijksmuseum rendelkezik.

Az Éjjeli őrjárat mellett a holland aranykor több főművét is őrző intézmény 2012-ben indította el Rijksstudio nevű online platformját, amelynek lényege, hogy a látogatók a gyűjtemény több mint félmillió digitalizált tárgyából a Pinteresthez hasonlóan saját együtteseket, táblákat állíthatnak össze keresőszavak segítségével. A fotók nagy felbontásúak, szerkeszthetők, a cél pedig egyértelmű: arra buzdítják a közönséget, hogy műveltségüknek, érdeklődésüknek megfelelően akár eddig kevéssé ismert darabokat is bevonjanak a diskurzusba, alkossák meg merészen saját olvasatukat, élővé téve az egész gyűjteményt. A kezdeményezésről a Rijksstudio indítását követően több magyar nyelvű cikk is született. De a Rijksmuseum aktivitásai a jelen helyzetben nem korlátozódnak a már meglévő projektekre.

A karantén alatt otthonról dolgozó munkatársaik például pár perces videókban mutatják be kedvenc festményeiket.

Keressünk a #rijksmuseumfromhome tagre a YouTube-on, és mi is megismerkedhetünk velük. Például Pieter Roelofs, a festményrészleg vezetője bemutatja Jan Steen Úgy énekeljük, ahogyan halljuk című festményét, ahol egy 350 évvel ezelőtti mulatságba nyerhetünk betekintést, és fotelunkból csóválhatjuk a fejünket: nincs új a nap alatt.

Természetesen a legnagyobb amszterdami múzeumok, a Van Gogh Múzeum vagy a Stedelijk tárgyegyütteseit ma már bárki megtekintheti digitális formában, a kortárs művészet iránt érdeklődők pedig az Amsterdam Art oldalon válogathatnak a galériák kínálatából, de a többi holland nagyváros múzeumi tárgyai között is bátran nézelődhetünk online.

Rotterdamban a Boijmans Van Beuningen Museum gyűjteményéhez egy fantasztikus építészeti projekt keretében éppen most építik a világ első nyilvános műtárgyraktárát.

A projekthez természetesen megfelelő digitális támogatás is készül, a gyűjtemény pedig jelenleg itt tekinthető meg, és ha most gyalog nem is sétálhatunk át a raktártól egyébként kétszáz méterre lévő Sonneveld Huis Múzeumba, akkor legalább kattintsunk és nézzük meg az egyik legszebb fönnmaradt Bauhaus enteriőrt a honlapon.

Amszterdam és Rotterdam mellett a harmadik Randstad nagyváros, Hága múzeumai is izgalmas virtuális programokkal várnak a járványvírus ideje alatt.

A Lány gyöngy fülbevalóval című Vermeer remekművet őrző hágai Mauritshuis oldala számos lehetőséget kínál.

Érdemes letölteni Second Canvas elnevezésű alkalmazásukat, melynek segítségével angol és magyar nyelven tájékozódhatunk a gyűjteményről, szerezhetünk nagy felbontású fotókat, nyomon követhetjük a festmények készítésének egyes állomásait, az alkotó javításait és gyakran még a restaurálás fázisait is. Eredetileg nem sok reményt fűztünk hozzá, de a múzeum oldaláról átkattintottunk, és finom, részletgazdag világával teljesen lenyűgözött az a hangulatos, zenés weboldal, amely az Aranypinty című ismert festmény alapján a madárka ábrázolásmódjának fejlődését és a körülötte kialakult jelképrendszert mutatja be.

Ha már Hágáról esik szó, mindenképp érdemes megnézni a Humanity House Museum Meet elnevezésű projektjét, amelynek keretében a világ minden tájáról érkező külföldiek, menekültek mesélnek arról, hogy milyen volt az életük a hazájukban, és ott milyen emberi jogi problémákkal kellett szembenézniük.

A pár perces videók egyszerre adják a személyes találkozás és az utazás élményét az igazi kanapészörfösöknek.

A fotóművészet rajongóinak különös szerencséjük van, hiszen az amszterdami FOAM fotómúzeum április 21-ig ingyenesen letölthetővé tette azonos című ismert folyóiratának korábbi számait. A rotterdami Nederlands Fotomuseum gyűjteményéből pedig itt válogathatunk.

Nem maradnak tehát hoppon azok, akik a járvány időszakában holland kultúrára éheznek, hiszen számtalan lehetőség közül lehet választani a felsoroltakon kívül is. Sőt, akik úgy érzik, hogy a vírusokról is a kiállítások vizuális nyelvén szeretnének tájékozódni, azok az amszterdami Micropia Múzeum honlapján ezt is megtehetik. Utazás helyett most egyelőre nincs más lehetőségünk, minthogy tájékozódunk a világról. Éljünk a kínálkozó lehetőségekkel!

Borítókép: Rembrandt van Rijn, Éjjeli őrjárat, 1642, olaj, vászon, 363 x 437 cm, Rijsksmuseum. Amszterdam

Nagy Zsófia

szerző: Nagy Zsófia
honlap e-mail
Nagy Zsófia 1983-ban született Budapesten. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a MOME elvégzése után az Iparművészeti Múzeumban és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen dolgozott kommunikációs munkakörben. Jelenleg Rotterdamban él és idegenforgalommal foglalkozik, szabadidejében igyekszik bekapcsolódni a város kulturális életébe. Leginkább az építészet, az irodalom és az iparművészet érdekli.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum