KULTer.hu - Festményhamisítás karantén idején
120612
post-template-default,single,single-post,postid-120612,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Festményhamisítás karantén idején

Az amerikai J. Paul Getty Museum arra kérte követőit, hogy válasszák ki a kedvenc műalkotásukat, és otthon a kezük ügyébe eső tárgyakkal pózolva reprodukálják, majd egy fotón örökítsék meg a vizuális hasonlóságot. Az eredményt a közösségi oldalaikra töltik fel.

„Kihívunk titeket, hogy otthon található tárgyakkal (és emberekkel) alkossatok újra egy műtárgyat.

  • Válaszd ki a kedvenc műtárgyad,
  • Válassz hozzá három dolgot a házadban található tárgyak közül,
  • Ezek segítségével alkosd újra a műtárgyat,
  • És oszd meg velünk!”

– március 25-én ezekkel az instrukciókkal indította útjára a kihívást a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, bevallásuk szerint a holland Rijksmuseum ihletésére, emellett a New York-i The Metropolitan Museum of Arttól eredő #MetTwinning és a szintén terjedő #museumathome kezdeményezésre is emlékeztető módon.

A művészetkedvelők persze nem voltak restek, és kreativitásukról árulkodó imitációkat küldtek válaszul. A talált tárgy (objet trouvé) művészetével is ironikus kapcsolatba lép az, ahogyan otthonról tagadhatatlanul hétköznapi tárgyakat választottak a formai vagy színbeli hasonlóság okán.

Fényképeztek borosüvegeket és borsszórót William Turner Modern Rome – Campo Vaccino (1893) című festményéhez, tonhalkonzervet, olívaolajat, az étkezés nyomait magukon viselő tányérokat az 1700-as évek gazdag, polgári és főúri életet ábrázoló olajfestményeit idéző csendéletekhez, vagy éppen porszívót.

És kutyát – amely állat kifejezetten sok beérkezett műújragondolás esetén vált szereplővé, hiszen beállítástól függően feltűnhet akár csecsemőként, vagy nyúlként, megidézve Hans Hoffman Mezei nyúl az erdőben című 1585-ös képét.

Forrás: Hyperallergic, borítófotó: balra Joseph Ducreux: Önarckép (1783), jobbra Paul Morris adaptációja (2020)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum