KULTer.hu - Friss irodalmi díjak találtak gazdára
120771
post-template-default,single,single-post,postid-120771,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Friss irodalmi díjak találtak gazdára

A magyar költészet napja alkalmából idén is odaítélték az elsőkötetes költőknek járó Makói Medáliák irodalmi díjat és a szerkesztői munkát jutalmazó Osvát Ernő-díjat. A díjátadó a veszélyhelyzetre való tekintettel – más országos és városi programokhoz hasonlóan – előreláthatólag az ősz folyamán valósul meg.

A Makói Medáliák magyar irodalmi díjat 2005-ben – a József Attila-emlékév alkalmából – alapította Makó Város Önkormányzata, amellyel céljuk, hogy támogassák az elsőkötetes költőket. A kitüntetett személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot, melynek tagjai Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland. Munkájukat a díjat adó város részéről Janáky Marianna segíti.

A Makói Medáliákat idén Cirok Szabó István Agancspark című verseskötete nyerte el.

„Cirok Szabó István szelíd hangú költő. Nem fedezhető fel benne semmi az első kötetesek becsvágyából. Az lehet az érzésünk, hogy a szerzőnek egyáltalán nem állt szándékában költőnek lenni, egyszerűen csak nem volt más választása.

Olyan evidenciákat mond ki, amelyeket mindenkinek észre kéne vennie, mégse veszi észre őket rajta kívül senki.

Hiszen ki ne tudná például, hogy van olyan szerelem, amelyben csak úgy tudunk ölelni, ahogy a borostyánok. Vagy hogy anyánk kézfején a domború erek valójában faágak. És valóban, ebben a verseskötetben, akár egy gyerekkorban, bármi megtörténhet.” – írja Celler Kiss Tamás az 1995-ben Szabadkán született költő Forum gondozásában megjelent debütkönyvének fülszövegében.

Janáky Marianna író, költő privát kezdeményezésként 2018 januárjában alapította az Osvát Ernő-díjat, amely irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőjének munkáját ismeri el és támogatja. Az a szerkesztő kapja, aki a legtöbbet tett a fiatalok ízlésformálásáért, és részlehajlás nélkül csak a minőséget tartotta fontosnak a műalkotások és a róluk szóló recenziók megjelentetésekor. A díjazott személyéről Gaborják Ádám, Radics Viktória és Zelei Dávid döntött:

2020-ban Nagy Gabriella, a Litera irodalmi portál főszerkesztője kapja az Osvát Ernő-díjat.

Az utóbbi elismerés mellé 100 ezer forint pénzjutalom jár, sőt, idén Hézső Ferenc, Munkácsy-díjas festő miniatúráját is megkapja a díjazott. A szervezés és lebonyolítás költségeit Makó Város Önkormányzata vállalta magára.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum