KULTer.hu - Hajdu Szabolcs új filmje online debütál
121031
post-template-default,single,single-post,postid-121031,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hajdu Szabolcs új filmje online debütál

A Békeidő az első magyar nagyjátékfilm, amelynek a neten lesz a premierje. Hajdu Szabolcs új rendezése április 23-án a Vimeo videómegosztón jelenik meg.

A Békeidő egy filmantológia, több, egymásba kapcsolódó történettel.

Az alkotás különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán.

A cselekmény egy éjszaka alatt zajlik, és több fő történetszálat ötvöz, melyek újabb történetek és karakterek felé ágaznak el: egy protestáns pap és családja közötti konfliktus; egy politikai aktivista nő tizenéves lányának kalandjai; egy középkorú színész és a felesége házassági válsága, valamint egy híres színházrendező és fiatal pártfogoltjának története.

A főbb szerepekben Sárosdi Lilla, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs, Schilling Árpád, Wrochna Fanni, Földeáki Nóra és Török-Illyés Orsolya láthatóak.

A film zenéjét a Freakin’ Disco szerezte, aki korábban például a Rulest is készítette.

A film egy speciális oktatási projekt keretein belül valósult meg a Látókép-Production és a kolozsvári Filmtett Egyesület együttműködésében. Itt romániai és magyarországi filmiskolák diákjai szerezhettek tapasztalatot egy nagyjátékfilm elkészítésében a szakmában dolgozó filmesek vezetésével. Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya a korábbi években is vezettek színész és rendező csoportot. A tábor 10 napja alatt általában rövidfilmek készülnek.

„A legutóbbi alkalommal úgy döntöttünk, hogy kilépünk a tábor keretei közül, és létrehozunk egy egész estés játékfilmet a táborban résztvevő fiatalok közreműködésével.”

„A cél az volt, hogy a tanulni és továbblépni vágyó fiatalok éles helyzetben is kipróbálhassák magukat.” – mondta Hajdu Szabolcs rendező. „A jeleneteket eredetileg színészi gyakorlatoknak szántam, és célzottan a színészekre írtam. A későbbiekben, amikor felmerült a játékfilm ötlete, ezeket a jeleneteket kibővítettem, összefűztem, és

a személyes aktualitásokon túl olyan motívumok is bekerültek, amelyek az elmúlt években a közvéleményt erősen foglalkoztatták,

és heves társadalmi vitákat generáltak.”

„Bár a filmnézés számunkra elsősorban közösségi élmény, és az Ernelláék Farkaséknál lakásmozis forgalmazása is ezt szolgálta, a jelenlegi helyzetben mégis úgy éreztük, a magunk módján mi is segíthetünk az embereknek tartalmasan eltölteni ezt a nehéz időszakot.” – mondta Török-Illyés Orsolya, a film egyik főszereplője és producere.

„Így jött az ötlet, hogy a Békeidő című filmmel nem várjuk ki a moziforgalmazás és filmfesztiválok feléledését, hanem online mutatjuk be.  Nem utolsó sorban megtekintése kiváló alkalom független magyar filmalkotók támogatására.”

Április 23-ától tehát a Vimeón lesz megtekinthető a film, Magyarországon és Romániában – választható román és angol felirattal.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum