KULTer.hu - Hányan rejtőznek egy könyv mögött?
121267
post-template-default,single,single-post,postid-121267,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hányan rejtőznek egy könyv mögött?

Ezt a kérdést tette fel Dávid Anna, a Magvető igazgatója, aki gyorsan össze is adta. A szám azért is fontos, hogy átláthassuk, a könyvszakma bevételeinek jelenlegi visszaesése hány embert és hogyan érint.

„Évek óta foglalkoztat, hogy hányan dolgoznak egy könyvön, mire a vásárlóhoz jut.” – kezdi Dávid Anna a Magvető Kiadó Facebook-posztját „Sokan vagyunk, hogy pontosan hányan, azt nem tudtam kideríteni, de többen, mint gondoltam.

Nekem épp huszonöt éve folyamatos öröm, hogy közéjük tartozom.

Mindannyiunkat az Olvasók tartanak el – vajon hányan lehetünk? –, ezért veszek most is könyveket.”

Ma érne véget a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenáris Parkban,

ezt azonban a járvány kitörésekor nagyon hamar kénytelenek voltak lemondani a szervezők. Bár Gál Katalin, az MKKE vezetője szerint ősszel talán pótolhatják egy kötetlenebb könyvünneppel, és sok kiadó akciókkal tart „online könyvfesztivált”. Nem jelenhetett meg az összes, eredetileg a Könyvfesztiválra időzített újdonság, és a standokról csemegézős, beszélgetős vásári hangulatot, az élő programokat, a díszvendégeket sem pótolhatja semmi. Ez azonban csak egyetlen tünete a könyvszakma stagnálásának – lássuk, hány embert érint!

„A könyves emberek közül – folytatja Dávid Anna a számvetést –

legfontosabb a szerző, utána következik a kiadó, aki a nyomdába, majd a kereskedelembe juttatja a kötetet, aztán a nyomda, és utána a kereskedők.

Hányan vagyunk? Szerző, fordító, scout, ügynök, szerkesztő, kontrollszerkesztő, korrektor, műszaki vezető, tördelő, borítótervező, fotós, e-könyv készítő, PR- és marketing munkatárs, grafikus, kiadói kereskedő, pénzügyes, szerkesztőségi titkár, nemzetközi ügyintéző, igazgató = 19 (+/– 3, ha több szerzős a mű, vagy további külsős szakemberekre van szükség, vagy épp egybeesnek funkciók, és ezért kevesebbre).

A nyomdában: 8 munkafázisban kb. 25 ember foglalkozik egy könyvvel.

Árajánlat kérés – kalkuláció, megrendelés, gyártás-előkészítés, adatleadás – stúdió, imprimálás – lemezmásolás, gépterem: nyomtatás, kötészet: hajtás, fűzés, kötés, expedíció: csomagolás, diszpozíció: szállítás. A kereskedelemben dolgozókat nem tudom megbecsülni: nagy- és kiskereskedők, szállítók, raktárosok, kiszedők, postázók, online munkatársak, sofőrök, boltosok. A pontatlan végeredmény: 45 + kereskedők.”

Forrás és borítókép: Magvető Kiadó

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum