KULTer.hu - Húsz kultfilm a magyar film napjára
121290
post-template-default,single,single-post,postid-121290,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Húsz kultfilm a magyar film napjára

Húsz magyar vígjáték vált elérhetővé a magyar film napja alkalmából tíz napra. A Nemzeti Filmintézet (NFI) nyolc évtized legikonikusabb alkotásait tette mától ingyenesen nézhetővé online.

Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik. Az NFI Filmarchívum munkatársai a magyar film különböző korszakaiból, nyolc évtized kiemelkedő magyar vígjátékaiból válogattak.

A magyar filmet ünneplő vígjátékok között szerepel a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, a Mágnás Miska, a Liliomfi, a Mici néni két élete, a Roncsfilm és A legényanya.

Teljeskörűen felújítva és digitalizálva látható A tanú, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.

A vígjátékokban viszontláthatjuk a magyar film örök nevettetőit és legendás arcait,

köztük Bodrogi Gyulát, Bujtor Istvánt, Dajka Margitot, Eperjes Károlyt, Esztergályos Cecíliát, Garas Dezsőt, Gálvölgyi Jánost, Gobbi Hildát, Kabos Gyulát, Kállai Ferencet, Kern Andrást, Kiss Manyit, Koncz Gábort, Latabár Kálmánt, Mucsi Zoltánt, Őze Lajost, Pásztor Erzsit, Pécsi Ildikót, Perczel Zitát, Pogány Juditot vagy Reviczky Gábort.

2018 óta ünneplik április 30-án a magyar film napját.

Ezen a napon mutatták be 1901-ben A táncz című első magyar filmet, Zsitkovszky Béla rendezésében. A rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal – közös mozizás, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmzene koncertek – csatlakoztak a résztvevők. Idén virtuálisan folytatódik a közös mozizás.

Forrás: Nemzeti Filmintézet, borítókép: Legényanya

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum