KULTer.hu - Magyar műtárgy került neves gyűjteménybe
120812
post-template-default,single,single-post,postid-120812,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar műtárgy került neves gyűjteménybe

Bekerült a Bostoni Szépművészeti Múzeum (MFA Boston) gyűjteményébe egy magyar művész ékszere. Ez nem kis szó, hiszen az intézmény – Amerikában egyedüliként – ékszerkurátort is foglalkoztat, s ékszeralkotásaik átfogó gyűjteménye 20 ezer darabot számlál.

Lőrincz Réka How deep is your love, honey? (kb. Mennyire szeretsz, édes?) című ékszeralkotása a Charon Kransen Arts műkereskedőház közvetítésével a New York City Jewelry Weeken mutatkozott be tavaly novemberben.

A konceptuális művészettel és hordható alkotásokkal foglalkozó művész rá jellemzően a fogyasztói kultúráról (is) látleletet ad.

A nyaklánc megalkotásakor használati tárgyat formázó műanyagot társított és értelmezett át gyönggyel, arannyal, valamint gyémánttal.

A bemutatása után Spengler Katalin műgyűjtő vette meg az ékszert, hogy aztán az MFA Bostonnak ajándékozza.

A magyar kortárs művész nemzetközi érvényesülését támogató gesztus nem egyszeri eset: a londoni Victoria and Albert Museum állandó kiállításába is bekerült egy korábbi adománya, Vági Flóra ékszertervező brossa. A bostoni múzeum gyűjteményének a februári kurátori testületi döntés után hasonlóképpen részévé vált Lőrincz alkotása.

A múzeum ékszerei 6000 évet tekintenek át, köztük övék a 20. századi stúdióékszerek legátfogóbb gyűjteménye.

Lőrincz Réka alkotásaival szerepelt a legfontosabb bemutatkozási fórumon, a müncheni ékszervásáron, a Los Angeles Art Show-n, a chicagói SOFA vásáron és a New York-i Ékszerhéten. Utóbbi kettőn előadóként is részt vett. Tavaly meghívták Barcelonába, a Le Stanze Del Possibile című kiállításra, ahol Italo Calvino művei által ihletett alkotásokat tekinthettek meg.

Forrás és borítókép: ArtPortal

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum