KULTer.hu - Odaítélték a Hazai Attila Irodalmi Díjat
121349
post-template-default,single,single-post,postid-121349,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Odaítélték a Hazai Attila Irodalmi Díjat

Az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat – az egymillió forintos pénzjutalommal együtt – Kiss Tibor Noé író kapja, jelentették be ma, a fiatalon elhunyt névadó szerző születésnapján.

Az alapítvány ezúttal is a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra tervezte a díjazott nevének nyilvánosságra hozását, a megváltozott körülmények miatt azonban idén rendhagyó módon április 30-án a Hazai Attila Irodalmi Díj számára létrehozott Facebook-oldalon, online bejelentkezéssel jelentették be, hogy a szakmai zsűri döntése szerint 2020-ban Kiss Tibor Noé veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. 

A díjazott 1976-ban született Budapesten, 17 éves koráig a Ferencvárosi TC igazolt labdarúgója volt. Amatőr futballtrénerként is tevékenykedett 2013 és 2015 között. A MÚOSZ Bálint György újságíró iskolájában szerzett képesítést, majd Pécsett hallgatott szociológiát. Néhány éves budapesti kitérő után újra itt telepedett le. Cikkeit rendszeresen közölte a Magyar Narancs, a Magyar Hírlap, és a pozsonyi Új Szó. Tördelőszerkesztője és honlapfelelőse a Jelenkor folyóiratnak, illetve az Irodalmi Diszkó nevű rendezvénysorozat szervezője, mely 2012 óta létezik Pécsett.

2010-ben jelent meg Inkognitó című önéletrajzi regénye, melyben a transzneműség problémáját tárja fel egy serdülő fiatal szemszögén keresztül.

Transzneműségéről azóta többször is nyíltan beszélt. Második regénye 2014-ben jelent meg Aludnod Kellene címmel a Magvető gondozásában. 2015-ben Békés Pál-díjat kapott. Kiadója 2016-ban újra közölte az eredetileg az Alexandra által kiadott, Inkognitó című regényt. Művei német és cseh (Aludnod kellene), valamint lengyel (Inkognitó) nyelven jelentek meg. Rendszeresen ír útibeszámolókat, valamint kiállításmegnyitó-szövegeket is galériák, képzőművészek felkérésére. 2017-ben átvehette a Prima Primissima Baranya Megyei Prima Díját.

A Hazai Attila Irodalmi Díjat a Kortárs Írói Alapítvány hozta létre a fiatalon elhunyt író, Hazai Attila emlékére,

hogy évente elismerésben és támogatásban részesítsen egy-egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta már fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság. 2020-ban a zsűri tagjai: Gaborják Ádám, Nagy Gabriella és Szüts Miklós voltak, de a Garaczi László, Németh Gábor és Szegő János alkotta kuratórium egy közös szavazattal szintén részt vesz a döntésben.

Mindig a nyitott, újító szellemiségű szerzőket díjazzák.

Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy – egy magát megnevezni nem kívánó támogató jóvoltából – egymillió forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítse a kiválasztott szerzőt. A díjat 2016-ban Bartók Imre, 2017-ben Tóth Kinga, 2018-ban Orcsik Roland, 2019-ben pedig Nemes Z. Márió nyerte el.

Forrás: Wikipedia, fotók: Komjáthy Zsuzsanna

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum