KULTer.hu - Őszi fesztivál Quasimodo emlékére
121140
post-template-default,single,single-post,postid-121140,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Őszi fesztivál Quasimodo emlékére

Fesztivállá bővül a Salvatora Quasimodo emlékére megrendezett balatonfüredi költőverseny. Az első költőfesztivált az idei évre tervezik: szeptember 18. és 20. között Balatonfüreden verseny, irodalmi szimpózium és versmaraton várja a látogatókat.

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője elmondta, hogy a költőversenyre június 12-ig várják a jelentkezőket, akik két, kiadatlan verssel pályázhatnak a négyszázezer forinttal járó Salvatore Quasimodo-emlékdíjra. A pályázat részletei Balatonfüred honlapján olvashatóak. A költészetet és a rövid irodalmi műfajokat felkaroló

fesztivállá bővítik a rendezvényt, amelyet 1992 óta évenként rendeznek meg a Nobel-díjas olasz költő balatonfüredi tartózkodásának emlékére.

A költőverseny mellett lesz a beadott szövegekből összeállított versmaraton, az elmúlt évek díjnyertes verseire kiírt dalverseny, valamint egy irodalmi-társadalmi kérdésekkel foglalkozó szimpózium is – tette hozzá Cserép. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) hivatalos programja részeként, a Magyar Írószövetség és a Szépírók Társasága együttműködésében szerveződik fesztivál. A hagyományos díjkiosztó gálán kívül bemutatják a nyertes műveket, rendeznek koncertet és a Magyar PEN Club által kiadott köteteket is bemutatják.

A programot az olasz-magyar kulturális kapcsolatok jegyében bővítették olasz zenei és gasztronómiai programmal,

de a tervek között egy olasz képzőművészeti kamarakiállítás és egy fiatal olasz zongorista bemutatkozása is szerepel. A trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója alkalmából határon túli egyetemek diákjainak részvételével írók, költők beszélgetnek majd az egységes magyar irodalomról – fűzte hozzá a kulturális osztályvezető.

Salvatore Quasimodo gyógyulásának emlékére 1961-ben fát ültetett a füredi Tagore sétányon.

Az olasz szerző versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit, ennek emlékére rendezik meg évről évre a költőversenyt. Az eddig a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny nevet viselő rendezvénysorozat fődíját tavaly Géczi János költő vehette át.

A fesztivál a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hivatalos rendezvénye lesz.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum