KULTer.hu - Új gazdára talált Esterházyék könyvtára
120910
post-template-default,single,single-post,postid-120910,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Új gazdára talált Esterházyék könyvtára

Esterházy Péter 70. születésnapján, április 14-én jelentette be az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Könyvtár, hogy a család nekik ajándékozta Esterházy Péter és felesége, Esterházy Gitta könyvtárát, amely közel tizenötezer kötetből áll.

Mit tartalmaz az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár?

Hubert Gabriella gyűjteményvezető kifejtette, hogy „a magyar irodalom és a német irodalom hangsúlyosan szerepel ebben a könyvanyagban. Néhány, a családban öröklődő könyv is előfordul a könyvgyűjteményben és természetesen rengeteg dedikált kötettel is találkozhatunk. Főleg Esterházy Gitta érdeklődési körét tükrözi a nagy számú képzőművészeti album és természetesen nagy számú történelmi tárgyú könyv is alkotja a könyvgyűjteményt.”

Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök elmondta, hogy az Esterházy család a könyvtár egyházuknak adományozásán túl azt is vállalta, hogy összegyűjti és a gyűjteménynek adja Esterházy Péter eddig megjelent könyveinek összes kiadását, mely az idegen nyelvű kötetekre is kiterjed. A családdal való jó együttműködést jelzi továbbá, hogy mindezt nem csak visszamenőlegesen, hanem a jövőre vonatkozóan is vállalta család.

A tervezett könyvtárrészlegen nem csak a könyvek kerülnek majd bemutatásra, hanem egyes személyes tárgyakat is ki fognak állítani.

Prőhle Gergely országos felügyelő a könyvtár dedikált példányait említve elmondta, hogy „a hálózatkutatás szempontjából nagyon fontos, hogy milyen kézírásos ajánlással ellátott kötetek vannak Esterházy Péter és Gitta könyvei között. Egykori múzeumigazgatóként is nagyon fontosnak tartom, hogy kiváló szerzőink hagyatéka Magyarországon maradjon, hiszen

így válik igazán kutathatóvá, értékelhetővé a magyar anyanyelvi, irodalmi, kulturális hagyományba való illeszkedésük.

Ezért is köszönöm a családnak, hogy a könyvek esetében így döntött. Ezzel a gyűjtemény a magyar közgyűjteményi hálózat elemévé válik”.

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak nem csak a feldolgozását és digitalizálását tervezi, hanem ki is tágítják majd a kört és az olvasókhoz fordulnak: „Gyűjtést indítunk, hogy

ki-ki digitális formában küldje el azokat a dedikációkat, vagy az Esterházy által kézzel javított szövegek oldalait, amelyek a tulajdonukban vannak.

Ezzel arra törekszünk, hogy minél teljesebben sikerüljön ezeket a magánkézben lévő kötetekben olvasható kézírásokat a jövő számára megörökíteni” – tudtuk meg a gyűjteményvezetőtől. Mikortól lesz elérhető a könyvtár? Az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai 2020 áprilisában tervezték, hogy az Esterházy-könyvtár feldolgozását megkezdik, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontra kellett halasztaniuk.

Hubert Gabriella a feldolgozással kapcsolatban elmondta, hogy több lépésben kívánják bemutatni és elérhetővé tenni a könyvtárat. „Az Evangélikus Országos Gyűjtemény minden egységének, így a könyvtárnak is saját honlapja van.

Az Evangélikus Országos Könyvtár honlapján belül külön alfejezetet szentelünk az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak és az ott folyó munkának, híreknek, eseményeknek.

A honlapnak egyrészt lesz egy népszerűsítő része, másrészt a tudományos kutatás számára is információkat közlünk majd. Itt a feldolgozás üteméről is tájékoztatunk, valamint a munkafolyamat során feltárt minden érdekesebb pillanatról is hírt fogunk adni.”

„Így nem kell a teljes feldolgozási munka végét megvárni, mind a kutatók, mind az Esterházyt szerető olvasók számára is követhető lesz a feltárás folyamata”

– mondta a gyűjteményi igazgató, aki arra is kitért, hogy munkájukkal törekednek rá, hogy a tudományos és közművelődési vérkeringésbe minél inkább bekapcsolják ezt a könyvtáregységet.

Mindezeken túl, az Esterházy-könyvtárat különböző eseményeken tervezi majd bemutatni az Evangélikus Országos Gyűjtemény. Hubert Gabriella kifejtette: „A gyűjtemény az egyetemek és a tudományos kutatók felé nyitottan közös projekteket is végez. Nyilvánvaló, hogy az Esterházy-könyvtár vonatkozásában is ezt fogjuk tenni.”

A gyűjteményi igazgató elmondta, hogy 2022 őszére tervezik a könyvtár méltó körülmények közötti megnyitását, amely időpontra elkészítik a könyvtár számítógépes feldolgozását is.

„Addig is a virtuális térben lesz jelen a könyvtár” – tette hozzá a gyűjteményvezető.

Szöveg: Galambos Ádám, forrás: Evangelikus.hu, borítófotó: Szebeni András

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum