KULTer.hu - Versvideókkal az élhetőbb életért
120827
post-template-default,single,single-post,postid-120827,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Versvideókkal az élhetőbb életért

Április 11. a magyar költészet napja, József Attila születésnapja, ebből az alkalomból az elmúlt hetekben indult költészetnépszerűsítő kezdeményezések közül válogattunk.

Örkény István Színház

A budapesti színház az idei költészetnapon akciót indít Vers csak neked címmel. Nézőterük zárva, mégis szeretnék, ha nézőiknek személyesen adhatnának valamit, szeretnék oldani a bezártság érzését, a magányt. Június 21-ig a társulat 25 tagja minden nap telefonál, így 2500 élő szóra vágyó embert érnek majd el. A repertoárt a társulat tagjai maguk választották, a jelentkezés során ebből kell kiválasztani egy költőt, meghagyni nevet, telefonszámot, és az időpontot, amikor jelentkezhetnek. Amikor csörög a telefon, s a társulat egy tagja keres, elmondja neked az általad választott költő egy versét.

Szépírók Társasága

Az alkotóközösség április 4. óta készül a magyar költészet napjára új videókkal, melyekben egy-egy szépíró mondja el egy – kortárs vagy már klasszikussá vált – pályatárs versét. A sorozatba, mely már túl van a huszadik részén, külföldi versek magyar fordításai is beleférnek.

Várady / Zelk

A Szépírók Társasága sorozata, felkészülés A magyar költészet napjára 16.

Várady Szabolcs mondja el Zelk Zoltán Hunyadi Sándor című versét.

#költészetnapja #szépírók

Posted by Szépírók Társasága on Thursday, April 9, 2020

Művészek az Otthoni Oktatásért

„Járványhelyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak.” – így szól a MOTTO hitvallása. „A diákok nem járhatnak iskolába ugyanezen okból, viszont online oktatásban részesülnek. Úgy gondoljuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegek, egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz.”

József Attila Emlékhely

„Az irodalom teljesen haszontalan; egyetlen haszna, hogy élni segít!” – ezt a Claude Roy-idézetet választotta a ferencvárosi emlékhely mottóul, amíg a névadó nagy költő születésnapjára hangolódtak. Március 17-e óta naponta egy videóban hangzik el vers: a költők (és színészek) sokszor sajátot olvastak fel, és néha egy-egy nagy kedvencet.

A magyar költészet napjára készülve. 📖✍🏼
Lélekben hangolódunk –
minden napra egy vers 📚📝
.
„Az irodalom teljesen haszontalan; egyetlen haszna, hogy élni segít!” (Claude Roy)
.
15. rész: Végh Attila olvassa fel versét.
.
#költészet #költészetnapja #irodalom #élnisegít #mindennapraegyvers #versbenmondomel #versek #verssel #aprilis11 #gatutca3

Posted by József Attila Emlékhely on Thursday, April 2, 2020

Csinszka Szekér Műhely, Mindennapi kortárs magyar vers és Lilian Goth Art Prod.

A Csinszka Könyves Szekér, az egy ideje szünetelő, de korábban népszerű Mindennapi kortárs magyar vers Facebook-oldal, valamint az underground zenei és kulturális tevékenységeiről ismert Lilian Goth Art Prod. játéka a Szavalj verset otthonról! A kihívás mindössze ennyi: „Olvasd fel kamera előtt az egyik kedvenc versedet, regény-, novellarészletedet vagy legkedvesebb kurta mesédet! Töltsd fel a Facebookra vagy a YouTube-ra, s hívj ki Te is egy vagy több barátot, ismerőst!”

Ez a kezdeményezés nem korlátozódik társulatra, színészekre, költőkre, szépírókra – bárki mondhat verset, akár a mobiljába is. Szabály pedig csak egy van: hogy a szöveg nem lehet saját.

Kihívás elfogadva kedves Zopán !

Kihívom a hóra Balazs Paroczay-t és Sándor Czékmány-t.

“SZAVALJ VERSET OTTHONRÓL!”

Vagy olvass fel BÁRMILYEN szépirodalmi részletet, vagy akár egy rövidebb mesét!

Ha játszol, másold be a videódhoz az alábbi szöveget:

Az egy szervezés alatt álló Csinszka Könyves Szekér, az egy ideje szünetelő, de korábban népszerű Mindennapi kortárs magyar vers facebookos oldal, valamint az underground zenei és kulturális tevékenységeiről ismert Lilian Goth Art Prod. játéka.

A KIHÍVÁS:

Olvasd fel kamera előtt az egyik kedvenc versedet, regény-, novellarészletedet vagy legkedvesebb kurta mesédet! TÖLTSD FEL a Facebookra vagy a YouTube-ra, s hívj ki Te is egy barátot, egy ismerőst!

*

“Egy szabály van: a vers / a mű nem lehet saját szerzemény!”

#szavaljversetotthonról #közösség #olvasnijó #olvassotthonról #csinszkakönyveszeker #mindennapikortarsmagyarvers #liliangoth #liliangothartprod.

Posted by Korányi Mátyás on Tuesday, April 7, 2020

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum