KULTer.hu - Ai Weiwei bemutat a járványnak
122107
post-template-default,single,single-post,postid-122107,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ai Weiwei bemutat a járványnak

Megvennéd azt az egészségügyi maszkot, amelyről egy középső ujj mutat majd be mindenkinek, aki szembejön veled? És ha Ai Weiwei készítette, ráadásul jótékony céllal?

A kínai művész és aktivista az eBay-jel működik együtt, hogy a limitált kiadású maszkjai eladásából befolyt összeggel az Orvosok Határok Nélkül, a Human Rights Watch és a Refugees International szervezeteket segítse az új koronavírus okozta krízis kezelésében. A maszkok Weiwei berlini stúdiójában készülnek, és egyenként 50 dollárba (kb. 15 800 forint) kerülnek. Persze nagyobb csomagokban is megrendelhetőek, ekkor arányaiban is magasabb az adomány.

A 20 darabos teljes sorozatban a művész Study of Perspective sorozatának motívumai is feltűnnek.

A MASZK nevű műtárgyakra, melyek egyszersmind funkcionális egészségügyi védőfelszerelések, selyem szitanyomással kerültek a minták. Köztük szerepel a Művész kezét motivikusan ismétlő feltartott középső ujj, és a Tate Modernben kiállított porcelán napraforgómagok is visszaköszönnek.

„A COVID-19 járvány humanitárius válság.” – kommentálta a kezdeményezést Ai Weiwei, szemben az egészségügyi vagy a gazdasági felfogással.

„Arra szólít fel minket, hogy átgondoljuk, mi is a 21. század számunkra, és az előttünk álló veszélyekre is figyelmeztet. Minden egyénnek cselekedni kell, egyedül és együttesen is.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

My mom

Ai Weiwei (@aiww) által megosztott bejegyzés,

Alexandra Munroe, a New York-i Guggenheim Múzeum szenior tanácsadója, aki a projektet kurálta, azzal biztat az Ai Weiwei-maszkok vásárlására, hogy ezzel „etikusan és kreatívan teszel azért, hogy túljussunk fáradt elzárkózásunkon, és részt vegyünk a valódi együttérzés egy kollektív vállalkozásában.

A művész a járvány kezdete óta reflektál a helyzetre: videóbeszélgetéseiből megoszt egy-egy képernyőképet, melyek mára önmagukban is megálló sorozatot alkotnak.

Forrás: ArtNews, borítófotó: Ai Weiwei Studio

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum