KULTer.hu - Átadták a Libri irodalmi díjait
121698
post-template-default,single,single-post,postid-121698,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Átadták a Libri irodalmi díjait

Videós bejelentkezéssel jelentették be a 2020-as Libri irodalmi díjak nyerteseit május 13-án este. A zsűri és a közönség egyaránt regényt díjazott.

A Libri irodalmi díj nyertese 2019-ben Láng Zsolt Bolyai című regénye. A zsűri egyik tagja, Károlyi Csaba irodalomkritikus szerint:

„Öntörvényű író öntörvényű könyvéről van szó.”

Majd így méltatta az alkotó teljesítményét: „Aki ezt írta, szenvedélyes viszonyban van a világ egészével, miként igazából minden jelentős író. Nem biztos, hogy könnyen megadja magát ez a mű az olvasójának. De aki energiát fektet a befogadásába, nem fogja megbánni. Élvezetes és nagyon szabad szöveg. Az olvasót is arra biztatja, hogy legyen szabad. Légy szabad, kedves olvasó! Van benne élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom.”

„Ez egy regény arról, hogy hogyan születik meg a regény.”

– mondta Károlyi a Bolyairól, mely méltatása szerint egyszerre történelmi regény, krimi, miközben tartalmaz önéletrajzi vonatkozásokat is. Humoros és erotikus egyaránt.

A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta. Grecsó, aki nemrégen költőként is újra jelentkezett, 2009 óta vezeti az Élet és Irodalom prózarovatát. Első regénye 2006-ban jelent meg, új könyvei azóta rendszerint közönségkedvencek. Beck Zoltán felvezetésében azon lamentált, hogy kell-e népszerűsíteni a népszerűt, hiszen a népszerű írók népszerű művei nem mindig jók. De szerinte itt nem erről van szó, hanem arról, hogy „egy prózai életmű tematikus fordulóponthoz ért, amely láthatólag nyomot hagyott a prózanyelven és az elbeszélői perspektíván is, ez piszok jó regényt eredményez.”

A zsűritag szerint Grecsó regénye „piszok jó” mű. „Beavatástörténet, az első szerelemé”.

Felnőtthang ez, de nem egy kislány felnőtthangja, tehát nem imitált emlékezés, az elbeszélő pedig nem mindentudó. Az olvasó könnyen a saját élményeire ismerhet.

A szakmai zsűrit Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia alkotta. A közönségdíjra május 8-ig lehetett szavazni. A 2016-ban alapított Libri irodalmi díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.

Idén ez a 10 kötet került a döntőbe:

  • Babarczy Eszter: A mérgezett nő
  • Barnás Ferenc: Életünk végéig
  • Bodor Ádám: Sehol
  • Darvasi László: Magyar sellő
  • Grecsó Krisztán: Vera
  • Láng Zsolt: Bolyai
  • Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt
  • Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint
  • Tóth Krisztina: Fehér farkas
  • Závada Pál: Hajó a ködben

A díjjal 2-2 millió pénzjutalom és további médiatámogatás jár a győzteseknek.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum