KULTer.hu - Ezek az intézmények archiválják a járványt
121458
post-template-default,single,single-post,postid-121458,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ezek az intézmények archiválják a járványt

A bezártság hétköznapjainak vizuális reprezentációiból állít össze gyűjteményt a Parsons School of Design, személyes történeteket vár a Móra Ferenc Múzeum, és a védekezés eszközeit, dokumentumait archiválja a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

A karantén vizuális reprezentációi a Parsons School of Designnál

Az #objectsofmyisolation hashtaggel várja az Instagramon a New York-i dizájnintézet az (önkéntes) bezártság tárgyait, ahogy szerte a világon látják azokat, írja az It’s Nice That. Az Observational Practices Laboratórium alapítása óta azt vizsgálja, hogyan viszonyulunk a mindennapokban a formatervezéshez, de

a koronavírus kapcsán új projektbe kezdtek, hiszen most járulékos jelentésekkel ruházódnak fel a legmegszokottabb eszközök is.

Az Atlas of Everyday Objects projekt keretében ezért

bárki feltöltheti a háromszor hármas montázsát, melybe olyan tárgyak fotói kerülhetnek, amelyeket az alkalmi kurátor másként lát ebben az időszakban, mint korábban.

A kilenc képből álló összeállításokból egy olyan, globális, archívumot építenek, mely már akkor segíthet értelmezni, hogyan tulajdonítunk új jelentéseket a korábban észrevétlen tárgyaknak, például kilincseknek, miközben a változás zajlik.

A járvány személyes történetei a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Személyes „koronatörténetek” gyűjtésébe kezd a szegedi Móra Ferenc Múzeum – tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t. Az intézmény célja, hogy megőrizze a jövőnek a járvány eddig soha nem látott, mindenki életét megváltoztató időszakának mindennapjait.

Keresik az interjúalanyokat, akik szívesen megosztanák, hogyan telnek napjaik a koronavírus okozta veszélyhelyzetben.

Bármilyen korosztályú és foglalkozású jelentkezőt várnak, főként azonban Csongrád megyéből. A múzeum történész kollégái veszik fel a kapcsolatot a jelentkezőkkel, majd főként online módon rögzítik a történeteket, de lehetőség lesz a veszélyhelyzet elmúltával személyes interjúk lebonyolítására is.

A személyes történetek a múzeum oral history gyűjteményébe fognak kerülni,

a múzeum szakemberei feldolgozzák őket, így utólag is segítenek majd értelmezni ezt az időszakot. A nyilatkozók dönthetnek arról is, hogy történetük név nélkül kerüljön-e be a múzeum gyűjteményébe.

A védekezés tárgyi bizonyítékai a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

Járványtörténeti gyűjteményéhez vár felajánlásokat – a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos eszközöket, dokumentumokat – a Semmelweis Ignác szülőházában működő intézmény.

„A múzeumi gyűjtemények tele vannak egykori használati tárgyakkal, amelyek pusztán a gyűjteménybe kerülésük okán »műtárgyakká« váltak”

írják Facebook-oldalukon. Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Adattár MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az intézmény megkezdte az archiválást, melynek során egyaránt fókuszálnak az egészségügyi intézkedésekkel, gyógyítással és megelőzéssel, valamint a megváltozott életmóddal kapcsolatos anyagokra.

Az intézmény felhívása szerint az alábbi tárgytípusokkal kívánják kiegészíteni a múzeum gyűjteményét: orvosi eszközök, professzionális és házilag készített eszközök, amelyek a védekezést és a gyógyítást szolgálják. Várják a járványhelyzet miatt megváltozott életmódhoz kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat, emlékeket, hivatalos vagy civil kiadású nyomtatványokat, szóróanyagokat;

a koronavírussal kapcsolatba került betegek és hozzátartozóik naplóit, visszaemlékezéseit (írásban, fotóval vagy videóval), orvosok, ápolók tárgyi emlékeit a járványhelyzet idejéről.

Emellett gyógyszerészeti eszközöket, csomagolóanyagokat, nyomtatványokat is szívesen fogadnak a gyűjteménybe. A felajánlásokat – a zárva tartás ideje alatt – a semmelweis@museum.hu címen várják.

Borítókép: Rotemvo

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

1 archív hozzászólás

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum