KULTer.hu - Fellángolt az olvasási vágy a briteknél
121758
post-template-default,single,single-post,postid-121758,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fellángolt az olvasási vágy a briteknél

Közel kétszer annyit olvasnak a kijárási korlátozások miatt a britek, derül ki a Nielsen kutatásából. A fellendült olvasókedv főleg a krimiknek és thrillereknek kedvez.

Ezer ember megkérdezésével készített kutatást a Nielsen április 29. és május 1. között, melyből kiderült, hogy könyvvásárló lázat nem okoztak a Nagy-Britanniában március 23-án bevezetett korlátozások,

viszont többet olvasnak a válaszadók – a könyvek számában és időben mérve is.

41%-uk mondta azt, hogy több könyvet olvas mostanában, mint korábban. Magyarázatot jelenthet minderre, hogy most végre jut idő az eddig felhalmozott és a polcon állva lelkiismeret-furdalást keltő szerzeményekre.

Csupán a megkérdezettek tizede válaszolt úgy, hogy kevesebbet olvas, mint eddig. Az átlag így is 3,5 óráról 6-ra nőtt a felszabadult időnek köszönhetően – így indokolta meg a változást a résztvevők több mint fele. Az okokra vonatkozóan valószínűleg több választ is be lehetett jelölni, ugyanis szintén több mint felük hivatkozott arra, hogy szórakozás céljából fogyasztják a könyveket.

A válaszadók 35 %-a a könyvek segítségével menekül el a krízisből.

A zsánerek népszerűségének arányai is változtak a Nielsen szerint: megnőtt az érdeklődés a krimi és a thriller iránt, a disztópikus fikció viszont ritkábban kerül le a polcról.

„Az emberek azt akarják, hogy beszippantsák őket” a történetek – kommentálta az eredményeket Louise Doughty krimiíró,

„ezért arra a könyvre esik a választásuk, amelyik csak behúzza őket, és fenntartja a figyelmüket. A bűnügyi regény és a thriller, ezek a nagyon tág kategóriák, mindenestül erről szólnak, még akkor is, ha néhány nagyon sötét tettet elkövető ember meséin keresztül teszik ezt.”

Peter May Lockdown című thrillere hirtelen sikerre lelt a helyzetben:

2005-ben, amikor a madárinfluenza miatt lezárt London vízióját felrajzolta, még túl elrugaszkodottnak gondolták a kiadók a művet.

Az aktualitásra lelt regény múlt hónapban jelent meg. May a kéziratért kapott előleget a koronavírussal közvetlenül dolgozóknak adományozta. Az író azzal magyarázza története népszerűségét, hogy a bűnügyi regényekben legtöbbször visszaáll a feje tetejére fordult értékrend, győz a jó. May könyve júniusban Vesztegzár címmel magyar fordításban is megjelenik.

Forrás: The Guardian, borítófotó: Produtora Midtrack

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum