KULTer.hu - Jelentkezz a változó város fesztiváljára!
121996
post-template-default,single,single-post,postid-121996,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Jelentkezz a változó város fesztiváljára!

A Placcc Fesztivál idén megszokott őszi fesztiválja helyett dán partnerével együttműködésben szervezi meg Wa(l)king the city című köztéri művészeti eseménysorozatát, hazai művészekre fókuszálva. A szervezők június 8-ig várják a pályázati anyagokat minden művészeti területről.

„A Covid-19 járvány az elmúlt bő két hónapban minden téren gyökeresen megváltoztatta az életünket – sok más alapvetően fontos terület mellett a művészeti életet és a köztérhasználatunkat is.” – magyarázza a Placcc Fesztivál közleménye a témaválasztást. „A művészeti és kulturális intézmények bezártak, és még várni kell az újranyitásukra.

A művészeti alkotás és a kultúrafogyasztás a digitális térbe költözött.

A város közterei szintén kiürültek, és bár lassan ismét megtelnek élettel, (egyelőre) máshogy viszonyulunk a városhoz, mint korábban.”

A Wa(l)king the city eseménysorozat Trevor Davies, a Koppenhágai Nemzetközi Színház, a Metropolis művészeti vezetője Wa(l)king Copenhagen projektjének kurátori koncepciójára támaszkodik.

A résztvevő művészeket arra kérik, hogy köztéren megvalósított művészeti mikroprojektek sorozatán keresztül fedezzék fel a változó várost.

Az eseménysorozat terv szerint június 12-én a Placcc Fesztivállal és a projektet támogató In Situ hálózattal korábban már együttműködő művészek intervencióival kezdődik (5 alkalom), és június 26-tól a nyílt pályázat útján kiválasztott alkotók akcióival folytatódik (15 alkalom).

Terv szerint az eseménysorozat keretében egy-egy művész 2-3 naponta ötórás sétát tesz a városban egy saját maga által választott útvonalon, amelynek során hat alkalommal online bejelentkezik egy-egy művészeti mikroakcióval. Az akciók reflektálhatnak a városra, a helyszínre, a helyzetre, a művész saját élményeire és érzéseire.

Formailag a bejelentkezések alkothatnak egy sorozatot, vagy modulárisan ismétlődhetnek az egymást követő helyszíneken.

A séták keresztülvezethetnek a város ismert pontjain, vagy akár eldugott, ismeretlen részein is. A művészeti mikroeseményeket a Placcc Fesztivál Facebook-oldalán, a fesztivál és az In Situ honlapján lehet online követni, ugyanakkor az akciókba (amelyek helyszínét nem hirdetik meg) véletlenül is belefuthatnak a járókelők a városban. Az online bejelentkezéseket a későbbiekben is meg lehet tekinteni a Facebookon és a honlapokon, továbbá azokból film készül a projekt végén.

A Placcc Fesztivál egyik kiemelt célja a külföldi köztéri és helyspecifikus alkotások magyarországi bemutatása, valamint nemzetközi együttműködések kezdeményezése.

Idén úgy döntöttek a szervezők, hogy igyekeznek támogatni a hazai művészeket

abban, hogy a több hónapos kényszerpihenő után a lehető leghamarabb fellépési és bevételi lehetőséghez jussanak. Jelenleg 20 művész megbízására áll rendelkezésükre forrás, ám tervezik, hogy az egyes akciókra „jegyeket árusítanak” az Eventbrite-on keresztül, vagyis a közönség – egyfajta közösségi támogatás jelleggel – hozzájárulhat további művészek részvételének biztosításához.

A pályázat részletei

A nyílt pályázati felhívásra minden művészeti területről várnak jelentkezéseket (színház, tánc, cirkusz, zene, irodalom, képzőművészet, fényképészet, film, építészet). Elsősorban egyéni, esetleg kétfős művészeti akciók koncepciókra számítanak, az elbírálásnál az egyéni művészeti intervenciók előnyben részesülnek.

Határidő: 2020. június 8.

A jelentkezés módja: a jelentkezéseket a placcc.organiser@gmail.com emailcímre várják a következő anyagok megküldésével:

  • legfeljebb 3000 karakter terjedelmű koncepció és projektleírás
  • pontos útvonalterv
  • szakmai önéletrajz vagy referencia

A jelentkezőket kérik, hogy a jelentkezési anyagukat magyarul és angolul küldjék el.

A zsűri tagjai: Kitt Johnson (X-Act, DK), Barda Beáta (Trafó), Jászay Tamás (Revizor Online), Ivanyos Ambrus (Meetlab).

A pályázatok elbírálásának határideje: 2020. június 18.

Az eseménysorozatban való közreműködés tiszteletdíja: 120.000 Ft / alkotó (kétfős akció esetében: 200.000 Ft).

Borítókép: Johannes Bellinkx: Reverse, Metropolis, 2019 (fotó: Thomas inside)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum