KULTer.hu - Könyvtárrá átlényegült templomok
121766
post-template-default,single,single-post,postid-121766,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Könyvtárrá átlényegült templomok

Könyvesbolttá és könyvtárrá építették át ezt a két templomot Kínában és Törökországban. A leglátványosabb megoldás, ahogy a könyvespolcok egészen a kupola magasáig húzódnak, egy másfajta áhítatot ösztönözve.

Úgy tűnhet, hogy egyre több régi, használaton kívüli templomot alakítanak át sportpályává, múzeummá, bárrá könyvtárrá vagy könyvesbolttá. Míg a Törökországban januárban újjányitott épületben egyszerűen beállították a könyvespolcokat a templomhajó oszlopai közé, a kínai építészek elfogadták a kihívást, és radikálisabb megoldások mellett döntöttek.

A török átalakítás sem lebecsülendő: a kayseribeli 19. századi Szűz Mária templom az I. világháborúig látta el rendeltetés szerinti feladatát

– a restaurálás után, idéntől 25 ezer nyomtatott és még egyszer ennyi e-könyv otthona, számítógépes és olvasótermekkel egyetemben.

Az 1932-ben épített Szent Miklós ortodox templom belsőépítészeti átalakításán két gondolkodásmód kreatív együttese látszik: a sanghaji Wutopia Lab építészirodát Yu Ting építész és Min Erni dizájner alapították.

Az építésziroda a lehető legtöbbet meghagyta a történelmi épületből: a „templom a templomban” megoldást választották.

Így a falak vonalához kreatívan igazodó acélpolcok hálózata kiadja a maguk kupoláját, a jó helyről nézve azonban az eredeti freskókra is rácsodálkozhat a látogató. Az átalakításhoz 45 tonna acélt használtak fel.

Az átalakított templom Sinan Books Poetry Store néven lírára szakosodott.

Körülbelül ezer mű érhető el különböző nyelveken, így ez a régi templom lett a legnagyobb költészetárus Sanghajban.

Forrás: Urbanplayer, Turkey News, borítófotó: Wutopia Lab

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum