KULTer.hu - Ők kapják a képregényes díjakat
121627
post-template-default,single,single-post,postid-121627,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ők kapják a képregényes díjakat

Bár a 16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál a többi tavaszra tervezett kulturális programhoz hasonlóan elmaradt, a 2019 magyar képregényes termését értékelő díjakat idén is odaítélték: a nyertesek nevét videóban jelentették be május 10-én, a fesztivál tervezett időpontja szerinti zárónapon.

Szép Eszter fesztiváligazgató a bejelentés elején elmondta: amint lehet, élőben is szeretnék megünnepelni a nyerteseket, és átadni nekik az díjakat.

A képregényfesztiválon két elismerést adnak át: az Alfabéta-díjakat és a Korcsmáros Pál-díjat.

Az Alfabéta-díj kép-regény kategóriája olyan, legalább 20 oldalas képregényeket ismer el jelölés alapján, melyek a 2019-es naptári évben önálló kiadványként jelentek meg legalább 30 példányban, és nyilvánosan terjesztették őket. Külön kategóriában ismerhető el azonban mindaz, ami ebbe nem fér bele, így a kizárólag online vagy antológiában megjelent művek is:

A piaci és az olvasói igények változásai miatt egy új kategóriát is létrehoztak, ez lett az Alfabéta-díj EXTRA.

A zsűri tagjai idén Bayer Antal, Csordás Dániel, Dunai Tamás, Farkas Dávid, Herczeg Zsófi, Kránicz Bence, Lanczinger Mátyás, Lénárd László, Nemes Z. Márió, Oroszlány Balázs, Szabó Zoltán Ádám, Szép Eszter, Takács Eleonóra, Takács Gábor és Veres Kata voltak.

Az Alfabéta-díjat kép-regény kategóriában a Kolozsváron megjelent Vízitündér első részének ítélte a zsűri, melyet Maria Surducan írt és Benczédi Anna Júlia rajzolt.

„A képregényszerzők képesek voltak a kortárs vizuális kultúrába integrálni a Vízitündért 

hangzik el Nemes Z. Márió méltatásában – „vagyis kapcsolatokat kiépíteni a kortárs rajzfilmek, meseábrázolások, fantasy képregények világával – és ezen belül, ennek tudatában alkottak kimagaslót a magyar mezőnyben. Ugyanakkor hűek tudtak maradni a tündérmese archaikus hagyományához, a folklórhoz és a mitológiához.”

Az EXTRA kategóriában Oravecz Gergő Minden belefér című gyűjteményes kötetét díjazták.

A felkért szakmai zsűri javaslata alapján a Korcsmáros Pál örökségét ápoló Képes Kiadó úgy döntött, hogy 2019-es képregényes teljesítményéért idén Sarlós Endrét részesíti Korcsmáros Pál-díjban.

A díjazott olyan aktív magyar alkotó lehet, aki az előző évben kiemelkedő teljesítményt nyújtott, akár hazai publikációkkal és egyéb tevékenységgel, akár külföldi megjelenésekkel.

Sarlós Endre munkái 1965-tól jelentek meg a Tolna megyei Népújságban, 1972-től a Lobogóban, 1974-től a Füles rejtvényújságban. 2004-ben a Vadzsra kiadónak köszönhetően jelent meg első képregényalbuma, a Szigetvár ostromát feldolgozó történet. 2007-től a Windom Kiadó folyamatosan jelenteti meg gyűjtői kiadásban korábbi munkáit. Rendszeresen kap megkeresést magyar történelmi képregények készítésére (Elfeledett hősök, 2011; a Trianon-kód, 2014; Mecseki láthatatlanok, 2016). 2019-ben egy vadonatúj munkája is készült, az Alfabéta-díjra jelölt Seuso mozaik egyik fejezetét rajzolta.

Borítókép: Dancs Bianka

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum