KULTer.hu - 1942-ben lopott művet adnak vissza
122813
post-template-default,single,single-post,postid-122813,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

1942-ben lopott művet adnak vissza

A stockholmi Nemzeti Múzeum visszaadja az idősebb Lucas Cranach iskolájának művészei által festett Krisztus siralmai című festményt Lengyelországnak, mivel bebizonyosodott, hogy a képet a második világháború idején lopták.

„A Nemzeti Múzeum azt tanácsolta a svéd kormánynak, hogy az 1538 körül készült festményt szolgáltassák vissza a wrocławi Nemzeti Múzeumnak” – adta hírül az intézmény közleménye alapján az MTI.

A műalkotás 1880 óta volt a lengyel múzeum tulajdonában, és valószínűleg 1942-ben lopták el.

Ekkor kezdte ugyanis a múzeum kiállításait biztonságos helyre áttelepíteni a második világháború idején.

A svéd múzeum 1970-ben egy mariefredi aukción vásárolta meg a festményt négyezer svéd koronáért (ez ma 34 ezer svéd koronának, tehát kb. 1 millió 157 ezer forintnak felelne meg), és nem volt tudatában annak, hogy a műkincs lopott. A műalkotás azelőtt Sigfrid Häggberg, az Ericsson távközlési vállalat egyik menedzserének a tulajdonában volt.

„A Häggberg család szerint a férfi nem vásárolta a festményt, hanem valaki egykoron átadta neki megőrzésre”

– idézte a The Art Newspaper a svéd Nemzeti Múzeum közleményét. A lengyel kulturális tárca második világháború idején elveszett műalkotások után kutató különleges bizottsága mutatott be dokumentumokat a svéd Nemzeti Múzeumnak, amelyek igazolják a mű eredetét, és a minisztérium 2019-ben kérte a festmény visszaszolgáltatását.

Nemrég az olasz Uffizi Képtár igazgatója jelentette be, hogy visszaszolgáltatná a templomoknak a festményeiket.

A firenzei múzeum német igazgatója, Eike Schmidt az egyházi megrendelésre, eredetileg templomba készült, majd onnan közgyűjteménybe került műtárgyakat adná vissza eredeti helyükre.

Úgy becsüli, az Uffizi Képtár birtokában közel ezer érintett alkotás is lehet.

Schmidt már a másik oldalról is volt mozgatója műtárgyvisszaadási történetnek, „így például neki is komoly szerepe volt abban, hogy Németország visszaszolgáltatta Jan van Huysum 2 millió euróra becsült virágcsendéletét a múzeumnak.” – írja az igazgatóról az ArtPortal.

Forrás: MTI, ArtPortal

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum