KULTer.hu - A világ legjobbjai közt az OFF-Biennále
122622
post-template-default,single,single-post,postid-122622,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A világ legjobbjai közt az OFF-Biennále

Az OFF-Biennále meghívást kapott a világ egyik legfontosabb kortárs művészeti eseményére, a 2022-es Documentára, melyet a németországi Kasselben rendeznek meg. A témául szolgáló „nemzetközi lumbung” kezdőcsapatába nyolc másik szervezettel együtt hívták meg a magyar.

A Documenta 15 megrendezésére felkért indonéz ruangrupa egy olyan művészeti kollektíva, amelynek működését a lumbung, egy erőforrás-megosztáson és közösségiségen alapuló koncepció határozza meg.

A működési modellt egy olyan nemzetközi lumbung-hálózattá szeretnék bővíteni, amely a 2022-es rendezvény után is biztosítja az együttműködések fenntarthatóságát.

Az OFF-Biennále felkérésének közvetlen előzménye a ruangrupa tagja, Farid Rakun 2019-es budapesti látogatása a budapesti Dot.To.Dot rezidenciaprogram keretében.

Ez a meghívás nagyon sok magyar művész, szakember, diák, szervezet, galéria és támogató elkötelezett munkájának közös sikere; egy példátlan összefogásé, amely mindössze öt év alatt képes volt egy új, független, nemzetközileg is elismert művészeti platformot létrehozni Magyarországon.

A documentás részvétel egyben egy lehetőség is arra, hogy ezt az együttműködést tovább bővítsük és szervezeti alapjait megerősítsük.

A következő két évben és a Documenta után is azon fogunk dolgozni, hogy a magyar művészeti színteret és a más területeken dolgozó civileket, szakembereket minél jobban megmozgató, a közgondolkodást inspiráló, a jövőt alakító projekteket hozzunk létre nemzetközi alkotókkal és partnerekkel közösen.” – mondta el Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennále vezetője. „És hogy mindezt egy demokratikusan és átláthatóan működő, egyenrangú együttműködésekre, nyílt és konstruktív vitákra, hosszú távú közös célokra építő szakmai keretben tegyük.”

Az OFF-Biennále Budapest harmadik, idén tavaszra tervezett kiadása a járvány miatt csúszott 2021 májusára.

A ruangrupa kritikai megközelítésből alkot

A Documenta az egyik legkiemelkedőbb kortárs művészeti esemény. A kasseli festő és akadémiai professzor, Arnold Bode alapította 1955-ben. Karakterét minden alkalommal az adott esemény művészeti igazgatójának elképzelései és koncepciója alakítják.

Korántsem csupán az aktuális kortárs művészeti irányzatok fóruma, hanem egy olyan hely, ahol innovatív és mértékadó kiállítási modellek mutatkoznak be.

Tavaly februárban robbant a hír, hogy a rendezvény élére nem egyetlen főkurátort, hanem egy tíz fős művészeti csoportot választottak. A jakartai ruangrupa (szójáték, amit leginkább művészeti térként lehet magyarra fordítani) egy 2000-ben alakult nonprofit szervezet. Városi helyzetekben, a kulturális életben igyekszik a művészet gondolatát elfogadtatni, megerősíteni, művészekkel, illetve más területek – például a társadalomtudományok, a politológia, a műszaki tudományok és a média –  szakértőivel közösen.

A csoport 2015 és 2018 között több jakartai művészközösséggel együtt fejlesztette ki a Gudang Sarinah Ekosistem kulturális platformot, amely a dél-jakartai Pancoranban, a Gudang Sarinah nevű raktárban működik.

A több tudományágat felölelő hely célja, hogy egy integrált támogatási rendszert hozzon létre és működtessen kreatív tehetségek, eltérő jellegű közösségek, intézmények számára.

A ruangrupa 2018-ban a Serrum Stúdióval és a Grafis Huru Harával (amely indonéz nyelven lázadást/felfordulást jelent) közösen hozta létre a GUDSKUL-t, amely művészeti kollektívákat és ökoszisztémákat vizsgál. Ez a tanulás nyilvános tere, amelynek a gyakorlata olyan tágan értelmezett értékeken alapul, mint  az egyenlőség, a megosztás, a szolidaritás, a barátság és az együttlét.

A lumbung: közös források és kölcsönös gondoskodás

A lumbung egy közösen kezelt rizstár indonéz elnevezése, amelyben az összegyűjtött termést a közösség javára tárolják.

A ruangrupa saját legfontosabb értékeire és elgondolásaira alapozza a Documenta 15-öt.

A lumbung mint elv jelenti a Documenta 15 kiindulópontját, ez a koncepció a közösség hosszútávú jólétét szolgálja, és működését a közös értékek, a közösségi szertartások és szervezési elvek határozzák meg. A ruangrupa saját praxisában adaptálja és folytatja az osztozásnak ezt a hagyományát, illetve a 2022-es Documenta után a terveik szerint egy nemzetközi lumbung formájában is. A lumbung története saját értelmezésükben itt olvasható angolul.

Borítókép: Gladness Demo, OFF-Biennále Budapest, 2017

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum