KULTer.hu - Először lettek fekete nők a brit díj nyertesei
122914
post-template-default,single,single-post,postid-122914,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Először lettek fekete nők a brit díj nyertesei

A British Book Awards történetében először nyert fekete írónő, ráadásul Az Év Könyve és Az Év Szerzője kategóriában is. Candice Carty-Williams és Bernardine Evaristo egyaránt örülnek a pozitív változásnak, ugyanakkor zavarba hozza őket ez a siker.

Bernardine Evaristo Girl, Woman, Other című regényéért tavaly – a díj történetében először megosztott – Booker-díjat kapott, Margaret Atwooddal közösen. A június 29-én odaítélt British Book Awards szépirodalmi kategóriájában már megelőzte Atwoodot, aki a Testamentumokért végül csak Az Év Hangoskönyve díjat kapta meg. Evaristo lett Az Év Szerzője is. A British Book Awards vagy Nibbies a brit könyvszakmai magazin, a Bookseller díja, melyet az írói teljesítmény, az előremutató tevékenység és az eladási számok alapján ítélnek oda.

Evaristo könyve húsz hete vissza-visszatért az Egyesült Királyság eladási toplistájára, mígnem júniusban első helyre került.

Ezzel ő lett az első fekete nő legtöbb példányban eladott könyvvel.

Az író az élményt „meglehetősen szürreális”-ként jellemezte. „Én vagyok az első színesbőrű nő, aki elérte ezt, mióta elkezdték [az eladási listákat] vezetni, amikor erre rájöttem, nos, ezt nehéz feldolgozni. Nagyon régóta írok, és hihetetlenül jólesik a tudat, hogy a műveim végre szélesebb olvasóközönséget érnek el. Fantasztikus látni, hogy más színesbőrű szerzők könyvei is viharosan veszik be a toplistákat. Biztos vagyok benne, hogy ez példátlan.” – nyilatkozta a pozitív változásra utalva.

„Persze ezt George Floyd tragikus halála váltotta ki, és erre mindig emlékeznünk kell.”

Candice Carty-Williams Queenie című debütáló regényéért kapta Az Év Könyve díjat. A Queenie egy fiatal fekete nő útkeresése Londonban, életben és szerelemben egyaránt. A zsűri szerint a könyv energiát ad, megérint és megvigasztal, miközben az identitás, a család, a szexualitás és mentális egészség súlyát viseli.

Carty-Williams a The Guardiannek azt mondta, büszke és hálás az elismerésért, ugyanakkor szomorú és zavarodott attól, hogy első feketeként kaphatta meg a díjat a teljesen online tartott gálán.

Krimi kategóriában Oyinkan Braithwaite Hugicám, a sorozatgyilkos című regényét választották az év legjobbjának.

Forrás: The Guardian, borítókép: Evaristóról – Goodreads, Carty-Williamsről – Linda Nylind

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum