KULTer.hu - Kiírták a Móricz-, a Babits- és az Örkény-ösztöndíjakat
122361
post-template-default,single,single-post,postid-122361,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kiírták a Móricz-, a Babits- és az Örkény-ösztöndíjakat

A fiatal irodalmároknak szóló alkotói pályázatokat – a Móricz Zsigmond-, az Örkény István- és a Babits Mihály-ösztöndíjat – idén a Petőfi Irodalmi Múzeum koordinálja a Digitális Irodalmi Akadémia életpálya-modelljéhez kapcsolódva, miután mindhárom program a múzeumhoz kötődő szervezetekhez került.

Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj

Az íróknak, irodalmároknak szóló Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak nyújtson segítséget a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtve a magas színvonalú alkotótevékenységhez.

Az ösztöndíjra 1985. január 1-jét követően született írók, költők, irodalmárok jelentkezhetnek, akik már publikáltak színvonalas szakmai orgánumokban.

A jelentkezők a megpályázott ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesülnek központi költségvetési forrásból finanszírozott alkotói támogatásban. A fél évig havi bruttó 200 ezer forinttal járó ösztöndíjat idén legfeljebb 26 alkotó kaphatja meg.

Örkény István drámaírói ösztöndíj

A kezdeményezés a fiatal drámaírókat szólítja meg azzal a céllal, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon azon pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz.

Az ösztöndíjra 1980. január 1-jét követően született drámaírók jelentkezhetnek.

A jelentkezők az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesülhetnek központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban. A hat hónapig havi bruttó 200 ezer forinttal járó ösztöndíjban idén legfeljebb 8 drámaíró részesülhet.

Babits Mihály műfordítói ösztöndíj

Az ösztöndíj által fiatal műfordítók részesülhetnek támogatásban szépirodalmi (próza, líra, dráma), kritikai, szociográfiai vagy bölcseleti művek magyar nyelvre történő fordítása idején.

1980. január 1-jét követően született, műfordítói tevékenységet végző alkotók jelentkezhetnek.

A jelentkezők az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesülnek központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban. A pályázat 2020-ban rendelkezésre álló keretösszege 9,6 millió forint, amelyből a kuratórium tetszőleges számú ösztöndíjast támogathat legfeljebb 6 hónapos időtartamra havi bruttó 200 ezer forint összeggel.

Mindhárom pályázat beadási határideje július 1.

A Móricz- és a Babits-ösztöndíjak lebonyolítója a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség, az Örkény-ösztöndíjé a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

Forrás: MTI, borítófotó: 529books

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum