KULTer.hu - Készül az underground zene adatbázisa
122864
post-template-default,single,single-post,postid-122864,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Készül az underground zene adatbázisa

A múlt század elnyomó rendszereinek ellenkultúráját dokumentálja egy új nemzetközi adatbázis, melyhez bárki hozzájárulhat, ha a padlásán porosodnak 1957 és 2000 között készült underground koncertfényképek, zenei felvételek vagy a szcéna más tárgyi emlékei.

Az Unearthing The Music projekt elérhetővé teszi azokat az eddig ismeretlen kísérleti és underground zenei tartalmakat, amelyek a 1957-től 2000-ig tartó időszak nem demokratikus rendszereiben születtek. A hiánypótló zenei adatbázis öt európai uniós ország összefogásával épül.

Az adatbázis mind a volt szocialista tömb országaiból, mind az egykori jobboldali, autoriter berendezkedésű Spanyolország és Portugália területeiről származó dokumentumokat feldolgozza.

Az eddig fellelt archív anyagok között már most bárki szabadon böngészhet az UMSCENE adatbázisában. Magyarországról például már felkerült a Balaton, a Kontroll Csoport, a Sziámi, a Vágtázó Halottkémek, a Trabant, de Kurtág György profilja is.

A projekt kutatói számára komoly kihívás jelent megtalálni azokat az elveszett, kallódó, akár rejtőzködő hangzó és képi felvételeket, melyek magánszemélyeknél, esetleg archívumok mélyén lappanganak.

Ezért kérik mindazokat, akik az érából származó és az underground vagy experimentális zenéhez köthető (punk, kísérleti jazz, elektronikus zene, számítógépes zene, stb.) bármilyen hangzó vagy vizuális felvétellel, koncertfotókkal esetleg egyéb dokumentummal büszkélkedhetnek, hogy járuljanak hozzá az adatbázis lehetséges bővüléséhez, és vegyék fel velük a kapcsolatot az underground.zene@gmail.com e-mail címen.

A kapcsolatfelvétel határideje augusztus 10.

A kezdeményezés nemcsak arra szolgál, hogy különleges zenei felfedezésre invitálja az érdeklődőket, ugyanis a vonatkozó országok underground és experimentális zenéin keresztül bárki komplexebb képet kaphat a történelemről is.

A vizsgált underground kultúra által a közelmúlt szólás- és mozgásszabadsága, tudásáramlása ismerhető meg.

Megtudható az is, miként volt lehetséges ennyire különböző országokban megőrizni a teremtő gondolkodást és életre hívni az önkifejezés új formáit.

Borítófotó az A. E. Bizottságról: Urbán Tamás, Fortepan

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum